Kristel van Eijk
Voice-over / stemacteur
2020 - week 13

Set the stage

Normaal gesproken zit ik als stemacteur aan de andere kant. Krijg ik de tekst in mijn mailbox. Nu schrijf ik de tekst en hoef ik niets hardop voor te lezen. Maak ik een column over alles wat mij bezighoudt als voice-over. Een leuke klus die ik anderhalve maand geleden aannam. Toen het alledaagse leven voor ons allemaal er nog zo anders uitzag. Ik neem je ter kennismaking mee naar mijn situatie een half jaar geleden.

Oktober 2019
Mijn vriend vertrekt ’s ochtends om 5.00 uur naar zijn werk in Amsterdam vanuit Brabant. Hij werkt als hoofd techniek bij een landelijk radiostation. Nog even, want vanaf januari zal hij starten met zijn eigen bedrijf, vanuit huis.
Ik ben iedere dag thuis met onze jongens van vijf en twee jaar. Ik verzamel inspreekopdrachten in de loop van de dag en zodra mijn vriend weer thuis is, trek ik een sprintje met mijn laptop naar mijn studio.
Twee dagen in de week gaan de jongens naar de opvang. Die dagen kan ik volledig wijden aan mijn onderneming; audioboeken inlezen, administratie, acquireren, site bijwerken, et cetera. Ik run parttime een zeer goedlopend bedrijf.

Maart 2020
We zitten binnen. Onze jongens, mijn vriend en ik zijn vorige week allemaal ziek geweest. Hoge koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoesten… Was het Corona, of gewoon de ‘normale’ griep die hier in het dorp op de basisschool heerste? Wie zal het zeggen… De dokter mochten we weer terugbellen bij vijf dagen koorts én kuchen. Uiteindelijk zijn we, voor we terug mochten bellen, godzijdank opgeknapt.

Nu pak ik ’s ochtends vroeg mijn laptop en ga ik naar mijn studio om vervolgens niet meer terug te komen tot het avondeten. Ik spreek onder andere retakes van voicemails in voor mijn klanten, in verband met het virus. Belangeloos een filmpje voor de kleinste kindjes, waarin wordt uitgelegd waarom het wassen van je handen juist nu zó belangrijk is. Ik word gebeld door bezorgde tussenpartijen die bang zijn dat opdrachten afgezegd gaan worden en willen overleggen. Werk ondertussen mijn administratie bij en neem een VoiceVlog op.

Wie had kunnen denken dat ik in crisistijd verantwoordelijk zou worden voor het volledige inkomen van ons gezin? Fulltime in de studio zou zitten? Dat mijn vriend ineens huisvader zou zijn, en meester, terwijl de bedoeling was dat hij een bedrijf zou opstarten?
Ik klaag niet, ik ben trots op wat ik voor elkaar boks. Dankbaar dat alles vooralsnog lijkt door te lopen, maar spannend vind ik het wel. Want het zijn onzekere tijden…

Hoe ziet het eruit over weer een half jaar?

Kristel van Eijk
Voice-over / stemacteur