Marije Klijnstra
Coördinator Omrop Fryslân
2018 - week 27

Vast contract

Als mijn vriend en ik het gebouw van de bank binnenlopen, kijk ik enorm op tegen het gesprek dat komen gaat. Wij zijn al eens eerder enorm teleurgesteld achtergelaten na zo’n afspraak. Dus waarom zou het nu anders zijn?

We gaan met de hypotheekadviseur zitten en al snel komt de verwachte vraag: hebben jullie een vast contract? ‘Tsja, wat is vast?’ denk ik. Zeven jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om journalistiek te gaan studeren, tegen de adviezen van mijn omgeving in. Want waarom zou je energie steken in een beroep met een onzekere toekomst?

Nooit heb ik een moment spijt gehad van deze keuze. Maar op dit moment, met ons toekomstige huis op het oog, had ik graag een volmondige ‘ja’ als antwoord gegeven.

Dat kan niet, nog geen vast contract voor mij. Al voelt het wel zo. In mijn eerste drie freelance jaren ben ik nooit langer dan een week vrij geweest. En heb ik sinds januari een jaarcontact. Maar dat alles maakt voor de bank niks uit, want het is niet ‘vast-vast’ en dat blijf ik bizar vinden.

Ik heb alles gedaan wat ik kon doen. Studeren, werken, sparen en dan zou dit de volgende stap moeten zijn. Wat verwachten ze dat ik nog meer doe? Wanneer zou het wel gaan lukken om verder te gaan en mijn toekomst op te bouwen?

Inmiddels zijn we drie maanden, een aantal gesprekken en intentieverklaringen verder. Het huis is er en het bod geaccepteerd. Het koopcontract getekend en het taxatierapport opgesteld. Maar dan komt het nog: de financiering ‘rond’ hebben.

Als het goed is, duurt het nog ongeveer één week. Dan mogen we tekenen en kan ik eindelijk vieren dat ik, zonder vast contract, een huis koop. Dan is het gelukt en kan ik met dit beroep verder bouwen aan een, altijd nog wat onzekere, toekomst.

Marije Klijnstra
Coördinator Omrop Fryslân

De week van Marije Klijnstra

Coördinator Omrop Fryslân
2018 - week 27