Marije Klijnstra
Coördinator Omrop Fryslân
2018 - week 27

“Goeie jûn, koördinatortje!”

Het is drie minuten voor vijf. De verslaggever op locatie bij het provinciehuis in Leeuwarden komt naar buiten: “Se binne der út. It beslút wurdt definityf útsteld.”

Dat komt perfect uit. Een paar minuten voordat de televisie-uitzending van Omrop Fryslân begint, heeft de Raad van State besloten meer onderzoek te willen doen naar het nieuw windmolenpark Nij Hiddum Houw.

Nu is het aan mij, als coördinator van het programma, om alles in goede banen te leiden. Alles zodat presentator en verslaggever, ondanks de onverwachte situatie, met vertrouwen het programma ingaan. Sinds een paar weken heb ik deze nieuwe rol, eentje waarin ik de schakel ben tussen vijf verslaggevers, een presentator, een co-host en, niet te vergeten, de regisseur.

Ik ben 24 jaar jong, 3 jaar geleden afgestudeerd als journalist en een vrouw: drie dingen die mij onderscheiden van mijn collega-coördinatoren. In het begin zag ik deze drie dingen als een zwakte. Want waarom zouden verslaggevers die misschien wel tien keer zoveel ervaring hebben naar mij luisteren? Ik werd uitgetest, voor het blok gezet en geplaagd. Dat hoort erbij. Ik was het coördinatortje.

Tegenwoordig zit ik hier zonder onzekerheid (met een beetje gezonde spanning) achter de regisseur die aftelt tot het vijf uur is. Want ik realiseer me dat de dingen die mij onderscheiden ook de dingen zijn die ik kan bijdragen aan het team.

Het was een goede uitzending, al heb ik nog veel te leren. Maar als mijn collega na de uitzending ‘Goeie jûn, koördinatortje’ zegt, weet ik dat het niet denigrerend bedoeld is. Maar omdat ik klein ben en hij mij een goede avond wenst. Tenminste, daar ga ik dan maar vanuit.

Marije Klijnstra
Coördinator Omrop Fryslân

De week van Marije Klijnstra

Coördinator Omrop Fryslân
2018 - week 27