Frank de Wit
Hoofd EndemolShine Beyond
2018 - week 08

Van Week naar Weekend

Laatste column, laatste dag van de week. Het was een goede: met paracetamol het laatste staartje van de griepgolf in toom weten te houden, een go gekregen op een tof project voor de Vriendenloterij, 170k views binnen 48 uur op de eerste video van de Masters of Minecraft serie voor de Efteling, enthousiasme geoogst op nieuwe formats, hard gelachen tijdens de opnames van de PayPal 2vs2 Cup en nog een stuk of tien video’s deels gedraaid, afgemonteerd en/of naar tevredenheid bij de klant afgeleverd.

Vanavond de wekelijkse omschakeling van week-Frank naar weekend-Frank. Op werk ben ik (naar eigen zeggen) snel, analytisch, scherp, sturend, effectief en ambitieus. Maar als ik thuis kom, zitten er twee mini’s van één en drie op de bank waar je soms de lekkerste knuffel van krijgt als je nog in de voordeur staat, maar je ook soms tien minuten met open armen laten staan omdat Peppa Pig leuker is dan papa. En daar heb ik vrij weinig tot niks aan die eigenschappen.

Zij willen geen snelle pap, maar een maatje die een uur aan een raket van DUPLO bouwt. Ze willen niet gestuurd worden, maar zelf ontdekken hoe scherp de punt van de tafel is. Zij willen geen effectief plan, maar vooral dat je luistert, terwijl ze nog niet weten wat ze willen zeggen (en daar vervolgens een kwartier over doen). En hun enige ambitie is bij jou zijn en laten zien wat ze allemaal al wel niet kunnen.

Gedurende de week is het resterende avond anderhalf uurtje zo gevuld met bord, bad, boek en bed. Op de automatische piloot, met een voortdurend trillende telefoon door de binnenkomende whatsappjes en mailtjes. In het weekend, waar ik zelf ook tot rust wil komen en in ieder geval nog de papieren krant wil lezen, moet ik mezelf dwingen om m’n hoofd uit te zetten en veel meer te genieten van het moment.

Ik ben niet de enige. Overspannen collega’s op kantoor, personal coaches schieten als paddenstoelen uit de grond en jongeren zijn depressiever dan ooit omdat ze zich spiegelen aan de optelsom van de sporadische geluksmomentjes van hun duizenden Instagramvrienden, en dat verlies je natuurlijk altijd.

Frank de Wit
Hoofd EndemolShine Beyond

De week van Frank de Wit

Hoofd EndemolShine Beyond
2018 - week 08