Kaja Wolffers
2018 - week 45

Van idee naar dramaserie

Al enige tijd broeden wij met het voormalig creatives team van De Zaak Menten op de ontwikkeling van een nieuwe dramaserie. Na anderhalf jaar is het bijna zover en gaan de opnames van het vierluik Stanley H. binnenkort van start.

Een mooie aanleiding om jullie mee te nemen in het ontwikkelingsproces van onze dramaseries. Samen met regisseur Tim Oliehoek en schrijversduo Jan Harm Dekker en Robert Jan Overeem hebben we lang gepuzzeld met de vraag wat het volgende thema zou moeten worden van deze nieuwe dramaserie. Verder de oorlogsgeschiedenis in? Of juist verdiepen in een volledig ander tijdsbeeld?

In de zoektocht passeerden veel rijke verhalen de revue, maar één uniek verhaal stak daar met kop en schouders bovenuit. Het verhaal over Nederlands topcrimineel Stanley Hillis en hoe de IRT-affaire hem en zijn maten schathemelrijk heeft kunnen maken. Een schelmenverhaal zou je het kunnen noemen of een avontuurlijk jongensboek, waarin je sympathie bijna onvermijdelijk uitgaat naar de schurk van het verhaal.

Zoals collega-makers zullen herkennen: goede ideeën te over, maar dan ben je er nog (lang) niet. Het leuke was dat Mascha van Erven, die net de overstap van Omroep MAX naar KRO-NCRV had gemaakt, direct enthousiast was. En wij in haar – na De Zaak Menten – opnieuw een partner-in-crime vonden om samen op te trekken in dit project.

We lagen al snel op een lijn over de vertelling van dit relatief onbekende verhaal. Door de complexe IRT-affaire te vertellen door de ogen van de boef, geef je het verhaal met dit perspectief direct veel meer kleur en humor. Tegelijkertijd is het daarmee niet alleen spektakel van schietscènes en drugshandel, maar wordt het hopelijk ook historisch relevant.

Met de verkoop aan de NPO en KRO-NCRV is een dramaserie tegenwoordig nog geen feit. Als producent is het binnenhalen van een internationale sales agent die erin gelooft bijna net zo belangrijk en speelt daarnaast de incentive van het Filmfonds een rol. Dat proces kost misschien net zo veel tijd als het ontwikkelen van de scripts en blijft tot het laatste moment vaak heel spannend.

Tot slot bestaat er nog een laatste dilemma bij een serie die is geïnspireerd op waargebeurde verhalen. Noem je de hoofdrolspelers met naam en toenaam? We hebben er voor gekozen om enkel Stanley H. zijn echte naam te geven. Puur omdat alle betrokkenen bij deze affaire een eigen versie van de waarheid zullen hebben, waar wij met een gedramatiseerd verhaal ongetwijfeld verder vanaf zullen staan.

Ik kan me herinneren dat Stanley Hillis ooit zijn opwachting maakte bij Sonja Barend in haar talkshow. Sonja Barend had een primeur; de grote bankovervaller en meester-ontsnapper Stanley Hillis zou te gast zijn in haar uitzending. Ik weet nog dat ik aan de buis gekluisterd zat: een échte crimineel die met plaksnor en zonnebril op de televisie zijn verhaal mocht doen. Het is me altijd bijgebleven. Evenals de parodie van Henk Spaan en Harry Vermeegen in hun programma Pisa een aantal dagen later, waarin Stanley H. ineens Stanley Mes heette. Ik kan niet wachten tot de eerste beelden van de set terugkomen om te zien hoe ‘onze Stanley’ het gaat doen.

Kaja Wolffers
Creative director / Producent NL Film

Foto: Ivan Wolffers