Kaja Wolffers
2018 - week 45

Champions League drama & film

Goedemorgen vanuit New York! Op het moment dat ik dit verhaal schrijf, is het hier zondagavond en heb ik vandaag voor de tweede keer in mijn leven de marathon van New York gelopen. Dat brengt me voor een introductie over mijzelf en NL Film even terug in de tijd naar mijn eerste marathon – ook in New York – in 2010.

Ik was net een maandje bij NL Film aan de slag en had eind september mijn laatste werkdag bij MTV achter de rug. Er is veel gebeurd in die acht jaar. Ik kwam bij MTV Networks vandaan met de gedachte dat het vast niet moeilijk was om drama te produceren. Ik was mijn carrière ooit begonnen bij de soaps en produceerde een aantal lichtere dramaseries.

Na de jaren bij Nickelodeon en MTV wilde ik die draad graag weer oppakken. Ik realiseer me nu pas dat ik met mijn verhuizing naar NL Film met een ongelofelijke shortcut in de Champions League van drama & film terecht was gekomen. Wat moeten mijn nieuwe collega’s met toch enige verbazing hebben gekeken naar die idioot die ineens bij hen op zolder kwam zitten.

Ik denk dat het me zeker een jaar heeft gekost voordat ik eindelijk weer door kreeg waarvoor ik in vredesnaam de functie van creative director had. Ik maakte gelijk de beginnersfout door te denken dat alles wat ik zelf altijd al had willen maken ook datgene is waar de opdrachtgevers op zitten te wachten.

Inmiddels leiden we met z’n drieën NL Film. Ronald Versteeg de zakelijke kant, Sabine Brian de productionele kant en ikzelf de creatieve kant. We doen dit met veel plezier. Ik heb zelf geleerd dat je in deze rol in de eerste plaats moet leren luisteren naar wat talentvolle makers willen maken en welke kijkers je opdrachtgevers willen bereiken. Als je het na goed luisteren voor elkaar krijgt om die behoeften samen te brengen in de juiste mix van talentvolle makers, doe je het goed, denk ik.

Ik ben er trots op dat we met NL Film de kans krijgen om zo veel uiteenlopende projecten voor zo veel verschillende doelgroepen en zenders te maken. Die variatie verplicht je om steeds weer opnieuw te luisteren en niet op de automatische piloot over te gaan. Die variatie houdt je scherp en leert je de lessen uit de ene niche toe te passen op de andere.

Waar ik zelf in de afgelopen acht jaar met ups en downs veel heb bijgeleerd, lijkt mijn lichaam vooral een beetje te zijn afgetakeld. Al was ik in 2010 net iets sneller, het blijft een geweldig gevoel om die eindstreep te behalen!

Ik spreek jullie morgen weer (over de spierpijn).

Kaja Wolffers
Creative director / Producent NL Film

Foto: Ivan Wolffers