Kaja Wolffers
2018 - week 45

SpangaS viert feest

Dit is alweer de laatste bijdrage die ik mag leveren aan ‘De Week Van’. Ik vond het een eer om te mogen doen. Mijn vader is dit jaar zeventig jaar geworden en hij schrijft al sinds dat hij twintig is iedere dag een bladzijde in zijn dagboek. Dat betekent 18.250 dagboekpagina’s. Dat zijn flink meer blogjes dan die vijf die ik net achter de rug heb. Mijn respect voor hem is alleen maar groter geworden, ik vind het nog best een opgave.

Het is een feestelijke dag vandaag, want de tweeduizendste aflevering van jeugddramaserie SpangaS is op tv. Dat is inmiddels ook best een indrukwekkend getal voor een jeugdserie en daar zijn we als makers trots op. Tijdens de afgelopen herfstvakantie was er gedurende twee weken lang een heuse SpangaS-experience in Beeld en Geluid over die twaalf jaar en tweeduizend afleveringen.

We sloten de experience af met een reünie, waar zo ongeveer iedereen die ooit aan de serie had gewerkt bij aanwezig was. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe de kinderen die ooit twaalf jaar geleden in de serie speelden ineens volwassenen zijn geworden die soms zijn blijven acteren en soms rigoureus iets anders zijn gaan doen.

SpangaS heeft een grote impact op hun leven gehad. Net zoals de serie dat al jaren heeft op haar publiek. Kinderen zijn er letterlijk volwassen mee geworden en hebben door van de serie te genieten geleerd over thema’s zoals liefde en vriendschap, maar ook complexere onderwerpen zoals de dood, pesten, echtscheiding en seksualiteit. Het is een eer deze serie te mogen maken en ik hoop dat we minimaal zoveel afleveringen mogen maken als mijn vader dagboekpagina’s heeft.

Waar ik eerder iets zei over verjonging, is jeugdtelevisie- en film mogen maken ook een manier om de geest jong te houden. Door je te verplaatsen in de eerlijke blik die een kind op het leven heeft, leer je het zelf ook weer zonder ruis zien.

Ik weet het goed met mezelf afgesproken. Ik ga door met deze blog, maar dan voor mijn dochter die nu bijna één jaar is. Daar zijn vast minder letters voor nodig. Fijn weekend!

Kaja Wolffers
Creative director / Producent NL Film

Foto: Ivan Wolffers