Kirsten Hanssen
Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden
2021 - week 39

Van binnen naar buiten

Meerdijk is een dorp. En om het gevoel van een dorp te creëren draaien wij voor GTST niet alleen in de studio, maar ook daarbuiten. Letterlijk buiten. Dat noemen we een BO, een buitenopname. Alle opnames die niet in onze studio’s worden gedraaid, vallen daaronder.

Een keer in de week draaien wij een BO. Dit is heel anders dan een studio-opname. Een paar facts op een rijtje:
• In de studio draaien we met twee camera’s en op een BO met één camera.
• De BO scènes worden altijd een week voor de studio-opnamen gedraaid. Dit doen we voor de continuïteit. Regent het op een BO-dag, dan moeten de scènes in de studio hierop worden aangepast. Laura (Jette van der Meij) moet dan bijvoorbeeld met een paraplu De Koning inlopen.
• Bij een BO zie ik de locatie vooraf alleen op foto’s, wat soms wel spannend is. Ter plekke kan een locatie/ruimte toch net anders uitpakken.
• Helaas heb ik geen prophok tot mijn beschikking.
• Tijdens een BO ben ik vanuit Art Department de enige op de set en heb ik helaas geen hulptroepen bij me.

Improviseren
Afgelopen zomer draaiden we een BO op een mooie wijnboerderij in Maastricht. De auto van Shanti (Bertrie Wierenga) kwam vast te zitten in het zand. Haar vader, gespeeld door Martijn Fischer, moest haar er met een tractor uithalen. De auto kwam telkens onder het zand en heel veel stof te zitten. Omdat we veel scènes door elkaar draaiden, moest de auto steeds schoongemaakt worden. Een behoorlijke klus waar ik geen spullen voor had meegenomen. Op hoop van zegen vroeg ik de locatiehouder of ik een plumeau mocht lenen, die hij gelukkig had! Er zijn altijd spullen waarvan ik denk ‘had ik ze maar meegenomen’, maar op dat moment moet je creatief zijn, improviseren en het snel kunnen oplossen, zodat de cast en crew verder kan met draaien.

Rode loper
Een BO dag is soms opgesplitst in twee totaal verschillende locaties wat voor nog meer afwisseling in mijn werk zorgt. Vandaag start mijn werkdag buiten in een park voor een aantal scènes en daarna ga ik naar een binnenlocatie. We draaien een evenement inclusief een rode loper-moment met paparazzi en fans. Hiervoor is het Art Department team een maand geleden al begonnen met de voorbereidingen omdat er veel artwork, zoals banners, microfoons, perskaarten, uitnodigen en prijzen nodig zijn. Kortom: vanmiddag sta ik op een rode loper. Deze BO is overigens in december bij RTL en op Videoland te zien.

We maken vaak lange dagen tijdens een BO, maar het is altijd gezellig. Het voelt elke dag weer als een uitje!

Kirsten Hanssen
Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden

De week van Kirsten Hanssen

Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden
2021 - week 39