Kirsten Hanssen
Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden
2021 - week 39

Team Art Department

Ruim zeven jaar geleden volgde ik de opleiding vormgeving, product & presentatie aan het SintLucas in Boxtel. In mijn laatste jaar moest ik stage lopen en kwam ik terecht bij EndemolShine Nederland. Ze zochten iemand bij het Art Department van de dagelijkse soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden.

Ik had er een super leuke en leerzame stage. Daarna ben ik gaan doorstuderen aan de Jan Des Bouvrie academie in Deventer. Maar toen ik vier jaar geleden een uitnodiging kreeg om als assistent setdresser aan de slag te gaan bij GTST, was die keus snel gemaakt. Na anderhalf jaar als assistent kon ik al snel doorgroeien tot setdresser van de serie. Iets wat ik tot op de dag van vandaag het allerleukste vak vind wat er bestaat!
 
Bij GTST ben je eigenlijk setdresser en rekwisiteur tegelijk. Als setdresser bepaal je op set namens het Art Department het uiterlijk en de sfeer van de serie. Als rekwisiteur zorg je voor ‘de handprops’, objecten die door acteurs worden vastgehouden of gebruikt.

Props
We werken met twee teams en je verdeelt een blok (een week van vier afleveringen) over twee weken. De ene week bereid ik voor en de week daarna draaien we. Elk team bevat een setdresser, een assistent setdresser en een stagiair(e). Samen met de grafisch vormgever bereidt mijn team de week voor. Denk hierbij aan het kopen van de props, maar wij zijn ook vaan dingen aan het schilderen, knippen of plakken. Je kunt het zo gek niet bedenken.
 
Scripts
Wekelijks ben ik op scriptbasis bezig met de sets. Ik lees het script en maak vervolgens lijsten met wat er moet worden geproduceerd, gekocht en geregeld. Op maandag hebben wij een zogenoemde breakdown. Tijdens deze meeting zit ik met alle betrokken afdelingen zoals de regisseur, opnameleider, kleding, visagie, productie, de uitvoerend producent en natuurlijk Art Department.

We nemen de opnameweek scène voor scène met elkaar door. Indien nodig pas ik mijn lijsten aan en brief ik dit door aan mijn team. Vervolgens gaan we aan de slag om de week voor te bereiden. Niets mag zomaar in beeld, alles moet door het Art Deparment zijn gemaakt. Dit gaat echt tot in detail, van een klein logo op een potje mosterd tot hele grote posters of zelfs hele websites of social mediapagina’s.
 
De maandag van mijn opnameweek ben ik aan het repeteren, hier lees je morgen meer over! Ik ben namelijk nog lang niet uitverteld over mijn diverse baan en hoe fantastisch het is om voor Nederlands bekendste soap te mogen werken. Tot morgen! 

Kirsten Hanssen
Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden

De week van Kirsten Hanssen

Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden
2021 - week 39