Kirsten Hanssen
Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden
2021 - week 39

De schatkamer

Een goede set dient als podium voor een personage. Wij geven personages door middel van ingerichte sets meer diepgang, op die manier leert de kijker ze beter kennen. Over elk detail wordt nagedacht.

Is Marwan (Hassan Slaby) een chaoot? Dan heeft hij een rommelige kamer en is zijn bed niet opgemaakt. De kamer van zijn broertje Ilyas (Hamza Othman) is juist heel netjes en georganiseerd net als hijzelf. Er hangen ook persoonlijke spullen zoals foto’s van vroeger. De stijl en sfeer van een set moet altijd consequent worden doorgevoerd met wat het personage meemaakt.

De keuze is reuze
Elke set en elk personage heeft zijn eigen spullen. In het Landhuis van Ludo (Erik de Vogel) en Janine (Caroline De Bruijn) staat een heel chic servies in de kast, maar bij de familie Verduyn wordt de tafel gedekt met gezellige kleurrijke bordjes en kopjes. Al deze props en rekwisieten vind je terug in dé schatkamer van GTST, ook wel het prophok genoemd.

Stellages vol met spullen waar je duizelig van wordt en allemaal gelabeld op set of personage. Een bak met vijftig verschillende soorten dobbelstenen, honderden stukken servies, twintig verschillende soorten rietjes en alle kleuren beddengoed om uit te kiezen. De schatkamer hangt ook vol met door ons ontworpen logo’s van apotheken, winkels en biermerken die alleen in het fictieve dorp Meerdijk bestaan. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in de schatkamer.

Realistisch
Draaien we scènes in het ‘ziekenhuis’, dan moet ik ervoor zorgen dat de ziekenhuisset er realistisch uitziet, inclusief een hartmonitor, infuus of gips. Veel informatie zoeken we online op. Maar ik neem ook vaak contact op met mensen die er het fijne van weten, zodat zij mij kunnen adviseren. Mijn doel is dan ook om een set zo realistisch mogelijk te maken. Het is geweldig om je daarvoor steeds in allemaal verschillende thema’s of beroepen te verdiepen.

Kirsten Hanssen
Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden

De week van Kirsten Hanssen

Setdresser Goede Tijden, Slechte Tijden
2021 - week 39