Henry Schut
Presentator NOS Sport
2020 - week 46

Tv is zilver, podcast is goud

“De tijd dringt.” “We moeten door.” “Nog even een kort antwoord graag….” Het zijn de meest dodelijke zinnetjes bij live televisie. Ik haat ze. En ik haat de situaties waarin ze klinken.

Het gebeurt als je in een interview ergens naar hebt opgebouwd en het net echt spannend wordt. Of als je gast je plotseling een schitterend nieuw thema aanreikt. Of als het zo boeiend is , dat je behoefte hebt wat verder achter de komma door te gaan. Door de jaren heen leer je snel tot de kern te komen, om die dodelijke zinnetjes zoveel mogelijk te voorkomen. Maar het blijft kriebelen, de hunkering naar meer tijd.

Sinds eind juli maak ik met Jeroen Stekelenburg en onze steun en toeverlaat (en onvolprezen redactrice) Roos Burgmeijer de NOS Olympische Podcast van NPO Radio 1. Wat-een-feest! De tijd is daarin in onze grootste vriend. Het mag lang duren en als we echt willen mag het langer dan lang duren. Nog een geweldig pluspunt: de gast kiest de locatie en voelt zich dus maximaal op zijn gemak.

Alsof hij het gisteren had beleefd, vertelde chef de mission Pieter van den Hoogenband in zijn zonnige achtertuin tot in detail over zijn ontmoeting met Pearl Jam en hoe hij later de gitaar van frontman Eddie Vedder kreeg.
Turner Bart Deurloo kreeg in de woonkamer van zijn Rotterdamse appartementje de ruimte om geweldig grappig uit te wijden over zijn tatoeages en dus ook over die ene die hij zette voor zijn moeder, op zijn bil.
Wereldkampioen BMX Twan van Gendt ging aan zijn keukentafel stevig op de praatstoel zitten en biechtte al filosoferend  op dat hij na de Olympische Spelen al stopt en dan graag de beste wil worden in een andere fietsdiscipline.

Vanochtend is mijn gesprek met judokanon Henk Grol online gegaan. Grol vertelt waarom hij zó weinig om zijn gewonnen medailles geeft dat hij ze lange tijd allemaal weggaf of zelfs weggooide. En ik probeer uit zijn hoofd te praten dat hij op de Spelen in Tokio tevreden is met zilver of brons, een boodschap die hij de laatste tijd verkondigt en waar ik he-le-maal niets van geloof. Nu te vinden op alle podcastplatforms.

Het zijn stuk voor stuk gesprekken die ik op televisie niet op deze manier had kunnen voeren, want je krijgt nooit een vol uur de tijd met één sportgast. Als een zenderbaas meeleest die dat toch ziet zitten; bel me, mail me, fax me, Snapchat me, app me of Tiktok me en ik sta morgenochtend bij je op kantoor.

Henry Schut
Presentator NOS Sport

De week van Henry Schut

Presentator NOS Sport
2020 - week 46