Henry Schut
Presentator NOS Sport
2020 - week 46

Leukste klusje van de week

Wat is geluk? In de jaren ‘80 was er weinig voor nodig. Doordeweeks ging ik naar school en ik speelde op straat, behalve op woensdagmiddag want dan waren er tekenfilms op televisie. Volmaakt gelukkig zat ik voor de buis.

Op zaterdag waren we de hele dag op de voetbalclub, bij VV Stroe. Eerst kwam mijn wedstrijd, daarna die van mijn vader. In de rokerige kantine kreeg ik trekdrop, schuimblokken en patat met curryketchup. Mooier kon de zaterdag niet worden.

De zondagen waren speciaal. We gingen standaard ´s middags met de Citroën BX op pad, naar familie, uit wandelen of zweefvliegtuigjes kijken in Teuge. Onderweg stond Langs de Lijn aan. Voetbalstemmen schalden uit de autoradio en ik fantaseerde er mijn eigen beelden bij. Wat duurde dat nieuwsbulletin van 16.00 uur lang.

Iedere week weer die suspense richting het moment dat het programma eindelijk werd hervat en we konden horen of Ajax, Feyenoord en PSV hadden gescoord. Magische middagen waren het. De auto, papa, mama, mijn zusje en de radio. Meer had ik niet nodig.

In de jaren ‘90 presenteerde ik bij de lokale omroep onze eigen versie van het radioprogramma dat ik zo bewonderde. Sportmatinee heette de Nijkerkse variant op Langs de Lijn, met live verslagen van amateurvoetbalclubs Sparta Nijkerk, NSC en SDC Putten. En natuurlijk draaiden ook wij plaatjes. En ook wij hadden een pakkende tune aan het begin en het einde van ieder uur.

NOS-coryfee Evert ten Napel, woonachtig in Ermelo (net naast Putten en Nijkerk), luisterde zonder dat ik het wist wel eens naar Sportmatinee. Toen ik rond de eeuwwisseling al even achter de schermen bij Studio Sport werkte, gaf Evert me een complimenten dat code rood op mijn hoofd veroorzaakte. Ik weet niet meer precies op welke stoel ik zat toen Evert zei dat ik zo aan de slag kon bij Langs de Lijn, maar ik donderde er bijna vanaf. Evert liet me inzien dat het misschien ooit tot de mogelijkheden behoorde, gastheer worden van de grote zondagmiddaguitzending.

De achterbank van de Citroën BX heeft dertig jaar later plaatsgemaakt voor de driver’s seat in de Radio 1-studio. Het gevoel is iedere zondagmiddag nog net zo magisch als toen. Hugo Borst en ik bewegen mee op de golflengte van de middag. Niet te hoogdravend. Praatjes & Plaatjes. En nog steeds met het 16.00 uur Journaal als spanningsopbouw richting de slotfases. Speciaal voor al die dromers op de achterbank (en hun familie). Dát is geluk.

Dus heel graag tot zondag, dan doen Hugo en ik weer ons leukste klusje van de week. Vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1. NOS Langs de Lijn.

Henry Schut
Presentator NOS Sport

De week van Henry Schut

Presentator NOS Sport
2020 - week 46