Henry Schut
Presentator NOS Sport
2020 - week 46

Droombaan

Een nieuwe week is los. Met z’n allen letten we weer op de dagkoersen van het RIVM. Gaan ze omhoog of omlaag, moeten we ons zorgen maken over Sinterklaas en Kerst, gaan we wellicht een stuk eenzamer dan normaal 2021 in? En meer vragen die we nooit gedacht hadden onszelf te hoeven stellen.

Met een mondkapje op loop ik straks het NOS-gebouw op het Media Park binnen en zodra ik op mijn redactieplek ben, mag hij godzijdank af en zit ik keurig op anderhalve meter van mijn eindredacteur. We babbelen wat over onze nieuwste coronabelevenisjes uit het dagelijks leven. Dat in de Albert Heijn nog maar één eigenwijze knurft zonder mondkapje rondliep. Dat de oudste zoon van mijn eindredacteur zijn verjaardag hoopte te vieren met een groep vrienden, maar zijn pa stond het niet toe. Of iets dat lijkt op deze twee voorbeelden van afgelopen weken.

Daarna gaan we het sportblok van het 13.00 uur NOS Journaal met een klein clubje collega’s in elkaar knutselen. Terwijl Covid-19 de wereld in een ijzeren greep houdt, mogen wij nog steeds de belangrijkste bijzaak van het leven onder de loep nemen. Het is een groot goed, realiseer ik me. Want zeg nou zelf, hoe groot is de groep van mensen die na acht maanden coronaleed nog kunnen zeggen dat ze nog lekker kunnen en mogen werken op hun oorspronkelijke werkplek, dat hun leven slechts minimaal is veranderd door het coronaspook, dat ze niet ziek zijn of ongerust over de baan, het welzijn of de gezondheid van een dierbare?

Ik behoor tot die groep mensen, de groep die nog geen wezenlijke coronapech (of erger) heeft gehad. En ik heb me voorgenomen om daar deze ochtend om een uur of 11, als mijn eindredacteur en ik het leven doornemen, even bij stil te staan. Om daarna vol energie voor iedereen die daar zin in heeft een fijn blokje sportnieuws te presenteren. Op NPO 1, om 13.00 uur. Gewoon omdat het kan.

Henry Schut
Presentator NOS Sport