Henry Schut
Presentator NOS Sport
2020 - week 46

Koopje op de rommelmarkt

De mooiste avonturen ontstaan door stom toeval. In december 2019 kreeg ik een LP-tje cadeau van mijn radio-echtgenoot Hugo Borst. Het was een stokoude dubbelelpee met muziek uit Langs de Lijn in de oudheid.

Hugo had hem gekregen van een vriend die rommelmarkten afstruint voor zijn vinylverzameling en deze per ongeluk tegenkwam voor een prikkie. Hugo en ik bekeken dit koopje en verdwaalden in de geweldige foto op de voorkant: een tafereel in de Langs de Lijn-studio in 1980, tijdens een zondagmiddaguitzending.
Op de treinstationachtige klok zie je dat het 17.12 uur en 28 seconden is. Dat was destijds in het laatste uurtje, tegenwoordig plakken Hugo en ik er wekelijks nog een uurtje aan vast. Presentatoren Koos Postema en Willem Ruis zitten op de foto in een hokje van een paar vierkante meter groot met twee microfoons en twee joekels van telefoons op hun krakkemikkige tafel.

De muziek op die oude LP is, zoals de foto en de rest van de hoes, een waar tijdsbeeld. Het Oude Huis van Willeke Alberti, The Lady Is A Tramp van Bing ‘White Christmas’ Crosby. Inmiddels zijn de plaatjes die we draaien al talloze malen gemoderniseerd, net als de studio trouwens. En dus zei ik die zondagmiddag in december 2019 tegen Hugo: tijd voor een nieuw album, tijd voor een nieuw tijdsbeeld.

Een week later had platenmaatschappij Universal er ‘ja’ tegen gezegd. Ik mocht er zelf mee aan de slag, van tracklist tot hoesontwerp met nieuwe coverfoto, van hoestekst tot bonus disc met sportfragmenten uit ons rijke Langs de Lijn-archief. Een avontuur begon.
Elf maanden later, deze week dus, staat de 2020-versie van De Beste Muziek uit NOS Langs de Lijn al bijna twee maanden in de landelijke hitparade en heeft gepiekt op nummer 1. Het album uit 1980 is opnieuw uitgebracht en heeft eveneens de hitlijst gehaald. Ik ben zo trots als Hugo Borst die Sparta kampioen ziet worden.

O ja, klein geheimpje dat nog bijna niemand heeft ontdekt: op de coverfoto van het nieuwe album is het in de huidige Langs de Lijn-studio exact even laat als op de coverfoto van het oude album in die studio bij Willem en Koos: 17.12 uur en 28 seconden… Is de tijd toch een klein beetje stil blijven staan.

Henry Schut
Presentator NOS Sport

De week van Henry Schut

Presentator NOS Sport
2020 - week 46