Ib Haarsma
2018 - week 40

Trots

Dinsdag is het. Een willekeurige dag op de redactie en het woord trots valt bijna vier keer. Al een jaar mag ik de hoofdredacteur zijn van de mooiste regionale omroep van Nederland. Natuurlijk, omroep West is ook leuk, net als RTV Utrecht en Omroep Zeeland, maar er gaat niets boven RTV Rijnmond.

Toen ik als vijftienjarige aanklopte bij een lokale omroep in het noorden van het land was Radio Rijnmond al een begrip. Ik hoorde van stoere verslaggevers die er met motor en al op uit trokken om verslag te doen van het nieuws in Rotterdam en omstreken. Dat wilde ik ook en scheurde van voetbalveld naar voetbalveld en van rommelmarkt naar de gemeenteraad. Radio maken: al was het op de fiets.

Bijna dertig jaar later en nog steeds zijn er diezelfde mensen bij RTV Rijnmond die met ziel en zaligheid werken en leven in het gebied waar ze trots op zijn. Ze gaan in het weekend naar Feyenoord, Sparta, Dordrecht of Excelsior. Filmen de schepen in de haven in hun vrije tijd, lopen hard in het Kralingsebos of op Goeree-Overflakkee. Langzamerhand ontdekt de rest van Nederland het Rijnmondgebied ook. Amsterdammers zoeken hun heil in Rotterdam en Brielle en Ouddorp blijken minstens zulke fijne vakantiebestemmingen als Texel en Vlieland. Hier een tip.

Terwijl ik naar onze nieuwsuitzending op tv kijk krijg ik een app-je van de eindredacteur: “Het is geen newsy uitzending, maar wel heel erg fijn om naar te kijken.” Ze heeft gelijk. We vertellen onder andere het verhaal van Heleen Euwe: haar pand is het enige dat nog overeind staat in de Bloklandstraat, die voor de rest totaal gesloopt is. Zie hier.

Dezelfde trots heeft de verslaggever die afgelopen weekend live op radio, tv en online verslag deed van de Brandersfeesten in Schiedam. Samen met de nieuwe lokale omroep Schie bracht hij de Gondelvaart in beeld. Een programmatechnicus sprak ik erover bij het nieuwe koffieapparaat: hij wilde er ook heen, maar spoorwegwerkzaamheden beletten hem de reis naar Schiedam. In plaats daarvan is hij gaan wandelen in de polder aan de rand van Barendrecht. “Het is er werkelijk prachtig.”

“Hier 50 euro voor je goede doel.” Op het Instagram account van RTV Rijnmond zie ik hoe een Rotterdammer Sander de Kramer wat geld in de zijn handen drukt. “Ik hoorde van je actie op Radio Rijnmond, ik neem aan dat het goed terechtkomt.”

Uit alles blijkt dat we ontzettend trots zijn op de mensen uit onze regio. We zeggen het niet, maar het klinkt ongeveer zo.

Ib Haarsma
Hoofdredacteur RTV Rijnmond