Ib Haarsma
2018 - week 40

Prijzencircus

Deze week vieren journalisten in Rotterdam een feestje: komende donderdag wordt de Persprijs Rotterdam uitgereikt aan collega-journalist en auteur Mark Hoogstad. Hoogstad krijgt een trofee en een geldbedrag van vijfduizend euro voor zijn prachtige boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’, waarin hij op meeslepende stijl de Rotterdamse politiek doorlicht.

Te gek voor hem en teleurstellend voor twee journalisten van RTV Rijnmond. Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers: Koen Freijssen en Maurice Laparlière, fair enough. Deze twee verslaggevers van RTV Rijnmond komen sinds een paar maanden niet meer naar de redactie: zij beginnen en eindigen de dag op Zuid.

Rotterdam-Zuid is een plek waar net zoveel mensen wonen als in Eindhoven. Sinds een half jaar vormen zij een duo en werken als regioverslaggevers in het gebied dat volgens de overheid kampt met ‘on-Nederlandse problemen’ en er is zelfs een Nationaal Programma gestart om Zuid uit het slop te trekken.

Tot een jaar geleden kwam RTV Rijnmond voornamelijk naar Zuid voor Feyenoord en kwamen we over de brug als er geschoten en gemoord werd. Daar doen we de 240.000 mensen die daar wonen en werken ernstig mee te kort. In Rotterdam Zuid wonen mensen die voor elkaar op komen, die de tango dansen en samen ten strijde trekken tegen wapens in de wijk.

Verhalen die er al waren en nu vastgelegd worden door ‘onze mannen op Zuid’. Stuk voor stuk verhalen over hoopvolle mensen die op hun eigen manier het leven van anderen mooier maken: winnaars. Als je ze wilt zien, kijk dan ‘Onze man op Zuid’ elke dinsdag naar RTV Rijnmond of kijk ze hier terug.

Onze mannen op Zuid zetten hun regio op de kaart. Letterlijk en figuurlijk. Afgelopen mei startten zij het project ‘Bloemhof op de kaart’, waarin Koen en Maurice een week lang bivakkeerden in de wijk Bloemhof. Een week lang luisteren en praten met de inwoners van deze Rotterdamse wijk op Zuid leverde menselijke verhalen op die vervolgens weer werden opgepikt door de landelijke media.

RTL Nieuws en NOS Radio 1 werden door RTV Rijnmond geïnspireerd om te berichten over de wijk met ‘on-Nederlandse problemen’. Een radioprogramma, tv-items en verschillende online verhalen van en met de bewoners van Bloemhof leverde het document Bloemhof op de kaart’ op.

Niet eerder maakten we zo’n multimediaal verhaal samen met de bewoners van een wijk en daar zijn we megatrots op! Vandaar dat we ons lieten verleiden om dit project in te sturen naar de juryleden van de Rotterdamse Persprijs. Stom natuurlijk. Nu zitten ze er beteuterd bij vanochtend, want hun interactieve ‘Bloemhof op de kaart’ valt niet in de prijzen. Ik neem het mezelf kwalijk: ik had dit project niet moeten inzenden. Natuurlijk gun ik Maurice en Koen alle prijzen van de wereld, desnoods gegeven door andere journalisten, maar we doen het niet voor de journalisten, maar voor de mensen: in dit specifieke geval voor de mensen ‘op Zuid’.

De journalistiek staat onder druk en is toe aan revisie. Waarom en voor wie maken journalisten verhalen? Voor het journaille of voor de kijkers, luisteraars en de lezers? We moeten ons niet langer laten afleiden en jagen op prijsjes. We hebben al onze energie nodig om verhalen te maken met en voor de inwoners van onze prachtige regio Rijnmond. Daar wil ik met ziel en zaligheid voor gaan!

Ib Haarsma
Hoofdredacteur RTV Rijnmond

Foto: Eric Fecken