Ib Haarsma
2018 - week 40

Gers!

Rond een uur of acht: stapvoets gaat het. Met honderden anderen rijden we op 12,5 meter boven de Maas. Halverwege de Erasmusbrug is duidelijk dat we niet alleen langzaam rijden omdat de brug in het midden steeds smaller lijkt te worden, maar omdat we in de ban zijn van ‘De Rotterdam’.

Wonderlijk hoe een gebouw je steeds weer kan verrassen. Iedere rit is een sensatie: staan de scheven torens van Koolhaas nog steeds op elkaar? Het verbaast me geenszins dat het er altijd zo druk is: je hersens krijgen er geen genoeg van. In Amsterdam zouden ze het een gave toren noemen. Of misschien leipe shit. In Rotterdam hebben ze daar een echt mooi woord voor: Gers.

De stad en de regio zijn booming. Volgens CNN is Rotterdam de ‘new capital of cool’! De tweehonderd voorlichters op Coolsingel zullen een gat in de lucht gesprongen zijn toen de Amerikaanse journalisten dit lijstje het licht liet zien. En terecht. De stad glimt en langzaam maart zeker durven niet alleen de Amerikanen dat te zeggen, maar lijken de inwoners van de Maasstad dat ook meer en meer te doen.

Het kampioenschap van Feyenoord, de waanzinnige architectuur, de vele prachtige evenementen in de stad (De Marathon), keer op keer laat de stad haar van haar mooiste kant zien. Er is oog voor schoonheid en daar mag je trots op zijn. De stad die aan gort geschoten is. Rotterdam is Gers. Een paar liefhebbers van de de stad zagen het aankomen en hielpen een handje mee om de wereld te laten zien welke Gerse dingen er in de stad gebeuren. Het Rotterdamse magazine Gers!’ werd opgericht.

Het gratis blad wordt door vrijwilligers gemaakt en straalt een trots uit waar zelfs de Amerikanen een puntje aan kunnen zuigen. Ik ontmoette een van de initiatiefnemers van Gers! (het uitroepteken is onderdeel van de titel) vlak nadat ik begon bij RTV Rijnmond. We spraken over de journalistiek en al snel hadden we het over een mogelijke samenwerking. Die kwam er: we maakten voor de zomer een serie van vier afleveringen ‘Rijnmond is Gers!’.

Het moest een programma worden waarin we niet alleen maar nemen maar ook geven. De eerste aflevering ging onder andere over hockeyclub Feyenoord. De club op Rotterdam-Zuid is bedoeld om ook kinderen die niet in Kralingen opgroeien met hockey te laten kennismaken. Ook hier weer veel vrijwilligers die bijdragen aan het geluk van anderen.

Probleem is wel dat er weinig geld is voor wedstrijdkleding: de ouders hebben er het geld niet voor. We vertelden het hele verhaal. Er is een probleem en we kunnen daar iedereen voor verantwoordelijk houden en wijzen. In ‘Rijnmond is Gers!’ hebben we het probleem van de club laten zien. We vertelden dat de selectie werd samengesteld uit talenten en uit kinderen wier ouders een rijbewijs hebben: de uitwedstrijden moeten ook gespeeld worden. We hebben geen schuldigen aangewezen of ons beklag gedaan, maar laten zien wat er speelt. De reacties op onze uitzending waren overweldigend: de club kreeg vanuit de heel Rijnmond tenues aangeboden. Dat is pas Gers.

Het hele verhaal vertellen, daar geloof ik in. Natuurlijk zijn er problemen in de stad. Natuurlijk kan ik mijn beklag doen dat er steeds minder geld is voor het journalistieke werk. We kunnen kijken naar het lamgeslagen politieke speelveld, maar we kunnen ook de mouwen opstropen en aan het werk gaan. Er zijn problemen, en er zijn mensen die er mee aan de slag gaan: perspectief bieden. Dat hele verhaal, daar gaat het om. Dat is pas Gers!

Ib Haarsma
Hoofdredacteur RTV Rijnmond