Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06

(T)huiswerk

Ik zei gisteren dat ik het thuiswerken zat was en prompt bleek donderdag ook nog een absolute horror-Zoomdag. Van negen tot drie zat ik non stop in verschillende overleggen – zo bont had ik het nog niet eerder meegemaakt.

Maar goed, het waren tenminste wel zinvolle gesprekken. Over de nieuwe NCP-website; de huidige voldoet niet aan onze wensen – heel voorzichtig uitgedrukt. Over een webinar in samenwerking met Netflix voor producenten die mogelijk eens met dat platform willen werken. Over de vijf miljoen euro voor het Abraham Tuschinski-fonds, omdat zij vanwege weggevallen inkomsten geen Nederlandse publieksfilms meer konden steunen. Over de gewijzigde regelingen van het Filmfonds en de Incentive. Over de garantievoorziening; de eerste schetsen ervan zijn er, maar er ontbreken nog wat cijfers. De producentenverenigingen zullen die bij hun leden moeten ophalen. En tot slot over de pittige adviezen van de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media aan de minister over het Concessiebeleidsplan van de NPO.

Ik vermoed dat minister Slob niet meer inhoudelijk zal reageren op die adviezen, maar dat laat aan zijn opvolger in het najaar. Het wordt sowieso een interessant najaar voor de publieke omroep, met de komst van een nieuwe voorzitter en de bekendmaking van nieuwe aspirant-omroepen – en tegelijkertijd natuurlijk het mogelijke verdwijnen van een van de huidige omroepen.
Tegen die tijd zal waarschijnlijk ook duidelijk zijn welke wensen uit de verschillende verkiezingsprogramma’s over media daadwerkelijk in beleid worden uitgewerkt. De meeste politieke partijen hechten, terecht, grote waarde aan de publieke omroep en vinden dat die de ruimte moet hebben en nemen om gebruik te maken van alle platforms. Ook zijn meerdere politieke partijen van mening dat producenten eenvoudig toegang tot het omroepbestel moeten hebben én dat digitale buitenlandse platforms een financiële bijdrage moeten leveren aan de Nederlandse audiovisuele sector. Volgens mij ligt er voor dit laatste al een mooi voorstel van de huidige ministers van OCW: de investeringsverplichting.

Vandaag goddank geen Zoombijeenkomsten. Eerst zal ik wat mails wegwerken en een ledenbrief versturen. En dan ga ik met mijn kinderen schaatsen in de zon, gewoon hier voor de deur. Dat thuiswerken is zo gek nog niet.

Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP

De week van Jaap Visser

Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06