Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06

Stimuleringsmaatregel

De ontwikkelingen waar ik het gisteren over had – de vele buitenlandse platforms en producties, verdringing van Nederlandse producties – hebben geleid tot een stimuleringsmaatregel voor Nederlandse culturele audiovisuele producties.

De ministers Slob en Van Engelshoven hebben die maatregel genomen op advies van de Raad voor Cultuur. Ik was betrokken bij dit advies, en gelukkig mag ik het ook in mijn huidige functie nog steeds met dat advies eens zijn. De stimuleringsmaatregel – door het ministerie van OCW investeringsverplichting genoemd – houdt in dat eindexploitanten zoals NPO, bioscopen en streamingdiensten een klein percentage van hun Nederlandse omzet afdragen aan een fonds. Wanneer zij Nederlandse culturele producties maken, mogen zij zelf ook aanspraak maken op dat fonds.

Namens de leden maakt NCP zich er in Den Haag hard voor, dat het aanbod en de zichtbaarheid van Nederlandse producties op peil blijven, én dat zij hun kwalitatief hoge niveau kunnen behouden. De Nederlandse av-sector kan met Nederlandse producties nooit tegenwicht bieden aan het aanbod en de economische kracht van bedrijven als Netflix, Disney+ en Prime Video. En daarom zou het goed zijn als onder meer dat soort platforms worden gestimuleerd geld te steken in Nederlandse producties.

Helaas is de stimuleringsmaatregel de afgelopen kabinetsperiode niet afgetikt, zoals het plan was. Dat is zonde, want het belang ervan is enorm. Wanneer meer Nederlandse producties worden gestimuleerd, krijgt de Nederlandse av-sector een grote financiële en inhoudelijke impuls. En krijgt het publiek een ruim en divers aanbod van producties, gemaakt vanuit een Nederlands perspectief.
Wij zijn deze dagen bezig de onderwerpen te bepalen voor de kennismakingsgesprekken met de nieuwe ministers en mediawoordvoerders; vanzelfsprekend staat dit punt hoog op de lijst!

Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP

De week van Jaap Visser

Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06