Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06

Garantievoorziening

Een van de nieuwe bestuursleden van NCP vroeg mij waar ik zoal mee bezig ben, gevolgd door de vraag: “Is het een fulltimebaan?” Ik antwoordde dat ik inderdaad fulltime bij NCP werk. Ondertussen had ik al twee bellers weggedrukt met de standaardmededeling: “Ik bel je zo terug.”

Ik vertelde ondertussen over de vele gesprekken met alle belanghebbenden in de sector. Van andere beroepsverenigingen, ministeries en Commissariaat voor de Media tot NPO, omroepen, Netflix en uiteraard onze eigen leden. En dan zijn er nog de mails die dagelijks naar die partijen gaan, als antwoord of als verzoek. Er is altijd wel gedoe dat moet worden opgelost, en gelukkig regelmatig ook goed nieuws dat gedeeld kan worden. Maar wat nu bijna een jaar echt dagelijks de aandacht vraagt, is corona.

Dankzij een goede samenwerking met NAPA en de met Doreen Boonekamp opgezette werkgroep konden wij het ministerie van OCW al snel een protocol overhandigen waarmee de AV-sector ‘gewoon’ door kon werken. De minister was onder de indruk en iedereen mocht inderdaad doordraaien. Natuurlijk met flink wat aanpassingen en extra kosten, maar als we kijken naar bijvoorbeeld de podiumkunsten, horeca en evenementensector, dan kunnen we ons gelukkig prijzen.

Aanvankelijk kregen we veel vragen over wat nu wel en niet was toegestaan bij opnamen. Inmiddels is dat allemaal wel aardig bekend, maar nieuwe overheidsmaatregelen en de zoektocht naar de mogelijkheden daarbinnen, zorgen ervoor dat nog steeds vrijwel dagelijks een producent of omroep mij een vraag stelt of een kwestie voorlegt.
Zo belde een producent omdat een crew in Argentinië zat, terwijl vliegen naar Nederland net was verboden. Wat te doen? Uiteindelijk vloog de crew naar Parijs en ging met een huurauto naar Nederland.

Kappers mogen niet werken en daarom vroeg een journalist onlangs of het haar van presentatoren/-trices wordt geknipt. Ik had geen idee, maar zei dat in de grime in beginsel alleen wordt gestyled. Mogelijk dat af en toe ook wel wat wordt bijgeknipt. En ik weet dat sommige presentatoren zich laten knippen door hun partner.
Publiek is bij programma’s niet toegestaan. Een omroep kwam daarom met het idee om bij een show, als blijk van waardering, gevaccineerde zorgmedewerkers voor de show uit te nodigen. Ik vond het creatief en slim bedacht, maar er is helaas nog geen beleid voor gevaccineerden.

Het grootste probleem is dat producties niet meer verzekerbaar zijn. Verzekeraars hebben de pandemiedekking namelijk geschrapt. Hierdoor komt het risico in geval van coronagerelateerde schade bijna altijd volledig voor rekening van de producenten. Zij worden daardoor gedwongen een te groot risico te nemen óf opdrachten te weigeren, met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid in de sector.

Wij zijn, ook weer in samenwerking met NAPA, daarom bezig met het bedenken van een garantievoorziening, die ondersteund wordt door het ministerie van OCW. Het is echt van belang dat alle producenten zonder onaanvaardbare risico’s weer aan het werk kunnen. Donderdag is er weer een gesprek over de garantievoorziening; als ik er vrijdag meer over kan vertellen, doe ik dat zeker.

Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP

De week van Jaap Visser

Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06