Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06

Setdynamiek

Tot voor kort dacht ik nog, als mensen klaagden over thuiswerken: waar heb je het over? Ik vind het heerlijk. Geen reistijd, een comfortabele werkplek, betere koffie, pakketjes aannemen en soms een huishoudelijke klus doen – alleen maar voordelen!

Maar inmiddels denk ik er anders over. Het dagelijks werk wordt vaak flink verstoord door andere zaken die ertussendoor komen, zodat je aan het eind van dag veel hebt gedaan, maar niet per se dat wat je gepland had. En juist vanwege alle binnenkomende mails en bellers is het toch beter naast je collega te zitten, om werk te verdelen, te overleggen, ideeën uit wisselen, over niksige onderwerpen te praten en te klagen. Gewoon de kantoordynamiek dus.

Over het werk van producenten wist ik wel het een en ander, maar ik was minder bekend met hoe het er precies aan toe ging bij opnamen. Toen ik een jaar geleden bij NCP aan de slag ging, vond ik het na een inwerkperiode en kennismakingsgesprekken met leden daarom tijd een aantal producties en opnamesets bezoeken. Helaas is het slechts bij één bezoek gebleven (Ruby’s grote kerstshow). Daarna brak het coronatijdperk aan en schreven we zélf in het protocol: zorg dat er alleen mensen op de set zijn wier aanwezigheid strikt noodzakelijk is. Daar hoor ik dus niet bij.

Vandaag had ik een gesprek met FilmForward (zonder spatie). Zij organiseren een bijeenkomst voor mensen in de av-sector. Leden van de ‘protocolwerkgroep’ zullen daar toelichting geven op het protocol en andere aanwezigen delen hun ervaringen ermee in hun dagelijkse praktijk. Een goed initiatief, om met een grote groep te bespreken hoe veilig kan worden blijven gewerkt en de gezamenlijke verantwoordelijkheid versterkt kan worden.

Ik hoor natuurlijk bijna dagelijks van producenten hoe zij de opnamen coronaproof hebben ingericht, maar hoe het er écht aan toegaat, hoe het protocol hun werkzaamheden beïnvloedt en hoe draaidagen er precies uitzien, heb ik dus ook nog niet met eigen ogen kunnen ervaren. Hopelijk keren we snel terug richting het normale leven en kan ik, eenmaal de thuiswerkplek verlaten, een aantal opnamen en sets bezoeken. Uitnodigingen zijn alvast welkom.

Jaap Visser
Adjunct-directeur NCP

De week van Jaap Visser

Adjunct-directeur NCP
2021 - week 06