Gerda Bosman
Hoofdredacteur Wetenschap NTR
2021 - week 08

The greatest show

Met een vriendin bezoek ik haar moeder. We kennen elkaar al lang, vanaf onze kleuterschooltijd. Als ze hoort dat ik hoofdredacteur wetenschap ben geworden bij de NTR, kijkt ze vooral bezorgd. Weet jij dat dan allemaal? Nee, gelukkig niet, natuurlijk.

Het woord wetenschap klinkt zwaar, serieus. Maar wetenschap begint ergens anders. Je ziet iets, je begrijpt het niet. Je kunt het niet plaatsen in de aannames die je hebt. Je wordt nieuwsgierig en je denkt: hoe zit het dan wel? Gelukkig zijn vele onderzoekers je voor gegaan en deden daadwerkelijk onderzoek. Zo krijg je antwoord. Nieuwsgierigheid hoeft geen doel te hebben. Het kan voortkomen uit pure verwondering. Met vaak toch nuttige toepassingen.
Mijn collega Bouwe van Straten struint iedere week de wetenschappelijke tijdschriften door, op zoek naar die verwondering. Iedere week stelt hij een lijst samen met interessant nieuws, nog onder embargo. Bijvoorbeeld: wetenschappers van het Radboud UMC legden contact met dromende mensen, lucide dromers die tijdens hun REM-slaap vragen konden beantwoorden door oogbewegingen te maken of hun gezichtspieren samen te trekken. Zo gaven ze antwoord op ja/nee vragen, rekenden ze sommen uit en volgden instructies op.

Het was de pandemie die je wist dat zou komen, en toch werden we erdoor overvallen. Om dat in de toekomst te vermijden stelden drie Zwitserse onderzoekers de Epidemiological Blueprint for understanding the Dynamics of a Pandemic op. Opdat we de beter zijn voorbereid op de volgende pandemie, of die nu zo mild is als de griep of zo dodelijk als ebola.
Mensen slapen in de dagen voor volle maan duidelijk korter dan op overige dagen. Dat geldt niet alleen voor mensen op het platteland, maar ook in de stad, lees je in Science Advances. Huiskatten zijn een nachtmerrie voor vogels en kleine zoogdieren. De schade die ze aanrichten, kan worden voorkomen als hun baasjes veel met ze spelen en ze een eiwitrijk (lees vlees)dieet geven. Katten die dergelijke baasjes hadden, brachten 36% minder prooidieren thuis. Tien minuten spelen per dag verminderde het jagen al met een kwart. Britten, natuurlijk.

Kortom, science is the greatest show on earth. De ‘onderwerpen van Bouwe’ komen regelmatig uitgebreider als artikel op de site van NPO Radio 1 terecht, als de embargo’s verlopen zijn.

Gerda Bosman
Hoofdredacteur Wetenschap NTR

Fotocredit: @inklinesbleed

De week van Gerda Bosman

Hoofdredacteur Wetenschap NTR
2021 - week 08