Testen
“Snuit even je neus.” Ze reikt me een papieren tissue aan. “Ga maar even zitten, en zak maar onderuit. Heb je een voorkeur voor een neusgat? Hoofd achterover. Ontspan. Daar komt ie.” Het is dat je al helemaal onderuitgezakt zit, je zou liever nog dieper wegkruipen, vluchten voor de wattenstaaf. Hoewel de ervaring iedere keer verschilt: aangenaam is anders.
Wat dat stokje allemaal niet beroert in die neus. Alsof er in je hersenen wordt gepoerd. Spot on op je niesreflex. Kwadratische wasabi. “Drie, twee, een. En dat was ‘m weer.” Iedere keer besluit je dat ie de volgende keer maar in het andere neusgat moet. Bij een positieve test moet je gelijk naar huis en in quarantaine. De crew van het nieuwe wetenschapsprogramma Atlas (NPO 2) ondergaat dit coronaritueel tweemaal in de week. Leuker wordt het niet.
Alhoewel, toch. De test die de medewerkers ondergaan, is dan wel niet waterdicht, maar haalt wel potentiële superspreaders eruit, dus dat is best wel leuk. Intensief testen verkleint de kans dat je iemand besmet en dus ook dat de mensen om je heen jou besmetten. Als je samen een studioprogramma maakt, is het wel belangrijk dat de opname daarvan geen superspreading event wordt. Dat zou ook wel wat zijn: ‘Alle Atlas-medewerkers in quarantaine’. Sta je er lekker op als nieuw wetenschapsprogramma.
Het fijne van werken bij een wetenschapsprogramma is dat je ook je eigen nieuwsgierigheid bevredigt. Zo vertelde arts-viroloog Anne Wensink in Atlas of sneltesten de kortste weg naar een vrije samenleving kunnen zijn. En dat er blaastesten zijn ontwikkeld. Beter!
Gerda Bosman
Hoofdredacteur Wetenschap NTR
Fotocredit: @inklinesbleed