Gerda Bosman
Hoofdredacteur Wetenschap NTR
2021 - week 08

Nachtgasten

In het stilst van de nacht op een donker Media Park aankomen. De nachtwaker van het radiohuis groeten en de gast opvangen die speciaal voor jou wakker blijft. ’s Nachts is er ruimte voor wetenschap op NPO Radio 1, en daar leveren onze gasten graag wat nachtrust voor in. Ze krijgen een uur de tijd om te vertellen over hun onderzoek en zichzelf. Dat krijg je overdag niet.

Het besluit om de gasten ’s nachts uit te nodigen, heeft een heel praktische reden. Als je overdag het gesprek opneemt, moet je toch nog ‘s nachts naar de studio om het uit te zenden. Opnemen en later uitzenden betekent dubbel werk. De live nieuws en sportzender wil dat er 24/7 iemand in de studio zit voor het geval er calamiteiten plaatsvinden waar verslag van gedaan moet worden.
Een opgenomen gesprek uitzenden is saai, en ’s nachts is het vechten tegen de slaap. Live, dat is niet alleen praktisch, maar houdt je ook wakker. En de gasten komen graag. Als ze de uitnodiging afslaan, is er meestal een praktische reden zoals een gebrek aan vervoer of oppas. Of er zijn gezondheidsredenen.

De schrik sloeg de redactie dan ook om het hart bij de invoering van de avondklok. Dan vraag je wel erg veel van een gast, de maatregel zou vast het aantal ja-zeggers beperken. Maar het tegendeel blijkt: een uitnodiging voor een live programma op radio of tv is een legitieme reden om over straat te gaan tijdens de avondklok. De gasten mogen er even uit.
Een exclusief aanbod dat bijna geen genodigde kan weerstaan. Vanaf het verlaten Media Park, in het stille radiohuis samen een programma maken dat toch zo’n 30.000 mensen bereikt. Daar doen wij niet te min over: een flink voetbalstadion. Iedere nacht. Luisteraars hoeven er overigens niet voor wakker te blijven, alle nachtelijke gesprekken zijn ook te beluisteren in de podcast Focus Wetenschap. Avondklok of geen avondklok.

Gerda Bosman
Hoofdredacteur Wetenschap NTR

Fotocredit: @inklinesbleed

De week van Gerda Bosman

Hoofdredacteur Wetenschap NTR
2021 - week 08