Jos Budie
Televisieregisseur
2023 - week 39

Tennis

Sinds een paar maanden speel ik op dinsdagmorgen van 10 tot half 12 tennis. Niet schrikken: ik ben al 61 jaar lid van de club, die destijds nog exclusief was voor omroepmedewerkers. Mijn vader was orkestleider bij KRO-radio en hij vond het leuk om alle kinderen Budie naar de tennisbaan te sturen. 

Destijds was de Omroep Sport en Ontspanningsvereniging (OSO) een hele gezellige club. De radio- en televisiemedewerkers bestonden voor 90% uit muzikanten, cameramensen, redacteuren. Pas jaren later stortte de sfeer in. Toen kwam er heel veel ‘overhead-personeel’ bij de omroep werken en die waren gewoon niet zo leuk, niet zo creatief.
Tennis doet me denken aan de toernooien die ik heb mogen regisseren. Niet zo groot als het nu gebeurt. Hooguit vijf camera’s en slow-motions met Betacams, die teruggespoeld moesten worden. Thomas Kist, toen nog meer-cameraman, op de close camera en een paar jaar later verbazingwekkend snel en alert op camera 2. Dat was bij mijn laatste keer, in Amersfoort 2008. Bijzonder, omdat mijn zoon Jeroen mij hielp door de graphics te bedienen.

De registraties van tennis bleven mij boeien en ik keek altijd met bewondering naar de Fransen. Maar wat zou het goed zijn als daar achter de regisseur iemand zou staan, die af en toe eens op de rem trapte. Mijn fascinatie ging zo ver, dat ik een interviewtje regelde met de God van Roland Garros: Frederique Godard. Mijn vrienden bij Broadcast Magazine gaven mij een paar pagina’s en dat was voldoende om daadwerkelijk mijn opwachting in zijn regiewagen te mogen maken.
Geniaal, maar net een tikje te. Vond hij zelf helemaal niet en vol zelfvertrouwen, bijna arrogant, demonstreerde hij mij zijn kunde. Toch, in de loop der jaren zie je dat bijna alle grote toernooien zijn stijl proberen te benaderen. En dat is moeilijk, want de speelsheid zit in Frankrijk bij alle medewerkers in het bloed en daar gaat het bijna vanzelf.

Ik werk over een maandje voor Omroep Zwart mee aan een Amerikaans format, bedacht door Jimmy Fallon. That’s my Jam wordt al in een aantal landen geproduceerd en ITV stuurde mij de verschillende versies. Voor mij winnen de Fransen op alle fronten. In deze muziekquiz is sfeer alles, is de losse pols goed op zijn plaats en ligt er niemand wakker van een gemist shot of een cameraman die ineens in beeld staat.
Ben benieuwd hoe ik me daarbij zou voelen. Ik ben nogal een Pietje-precies. 

Jos Budie, televisieregisseur
Zoon van Jo Budie, orkestleider
Broer van Henny Budie, televisieregisseur
Zwager van Gitty Budie, Studio Sport regieassistente
Oom van Donald Budie, televisieregisseur en Michael Budie, video-editor
Getrouwd met Xandra Budie, gedelegeerd producent bij ITV
Vader van Jeroen Budie, televisieregisseur 

De week van Jos Budie

Televisieregisseur
2023 - week 39