Jos Budie
Televisieregisseur
2023 - week 39

Rugby en wielrennen

Ziggo zendt alle wedstrijden van de World Cup Rugby uit. Geweldige sport en geweldige televisie. Alweer die Fransen en alweer is het duidelijk dat zij ook dit spelletje als geen ander beheersen.  

In negen Franse steden draait de televisieproductie op volle kracht. Ik moet automatisch denken aan Marc van Zanten. Als technisch supervisor is hij altijd overal bij. De WK wielrennen in Glasgow, een megaproductie met onmogelijk veel verbindingen en ingewikkelde techniek. En daarna meteen door naar Boedapest voor de WK atletiek. Ook zo’n prachtige reportage. Om zwaar jaloers op te worden.
Want hij was ook al bij verschillende Olympische Spelen en weet al meer dan een jaar dat hij volgende zomer in Parijs zal zijn. Nederlandse televisietechnici zijn gewoon heel erg goed. Niet voor niets doen wij een productie in een fractie van de tijd, die ze er in ieder ander land voor nodig hebben. Niet voor niets zit een hele groep Nederlandse cameralieden uren achterop een motorfiets om waar dan ook in de wereld een marathon of wielerwedstrijd te verslaan. Remko van Leest, Jurriaan van der Kamp, Wilko Kuipers, Robert Eggink, Hidde de Jong, Julian Verschoor, Peter Bijlmakers en Thijs van den Hout. En dan heb je het over top- en ook loeizwaar camerawerk. Bewonderenswaardig en cool.

Ik was ooit bij de finish van een etappe van de Tour de France en toen ik een uurtje later met een auto terugreed, passende ik na driehonderd meter een rotonde. En daar stonden ze. Pontificaal in het hart van die rotonde, als neergezet door Erwin Olaf. Opengeritste zwarte, leren overalls, een paar met hun helmen onder de arm, terwijl de anderen nonchalant op het stuur leunden. Zonnebrillen op het voorhoofd, klein sjaaltje om de nek, hier en daar een tattoo. Twee zaten er in het gras en dronken een blikje bier met een sigaretje in de hand.  

De vijf motards met hun vijf cameramannen: de helden van iedere etappe. Zo ongelofelijk supercool. En dat wisten ze.  Het was ook eigenlijk poseren.

Jos Budie, televisieregisseur
Zoon van Jo Budie, orkestleider
Broer van Henny Budie, televisieregisseur
Zwager van Gitty Budie, Studio Sport regieassistente
Oom van Donald Budie, televisieregisseur en Michael Budie, video-editor
Getrouwd met Xandra Budie, gedelegeerd producent bij ITV
Vader van Jeroen Budie, televisieregisseur 

De week van Jos Budie

Televisieregisseur
2023 - week 39