Jos Budie
Televisieregisseur
2023 - week 39

Golf

Vandaag begint de Ryder Cup. De komende drie dagen wordt door twee teams uit Europa en de Verenigde Staten fanatiek gegolfd om de meest prestigieuze cup. Gelukkig wordt er gespeeld in Rome, dus in onze tijdzone, en zal ik drie dagen voornamelijk voor de televisie te vinden zijn. 

Ik vind het ongelofelijk jammer dat ook golf nooit in mijn werkpakket heeft gezeten. Verder dan helpen met de titels bij de Dutch Open 1988 in de regie van Daan Malta van de TROS ben ik niet gekomen. Was ook geen full coverage. Ik geloof dat hij alleen op de laatste vijf holes camera’s had.
In Rome kunnen we wel alle holes zien. Geen enkele slag zal worden gemist en ik ben iedere keer weer benieuwd wat voor leuke nieuwe gadgets (grafisch, AR, drones) zijn bedacht. Miljoenen kijkers zullen inschakelen en budgettair zal de televisieproductie nauwelijks beperkingen hebben. De Amerikanen hebben naast de officiële feed ook hun eigen feed en verschillende holes zullen continu op een stream te zien zijn.

Een aantal jaren geleden bekeek ik de Ryder Cup samen met een groep mediacollega’s. ’s Avonds laat, want de wedstrijden werden gespeeld in de Verenigde Staten. Wij waren in Portugal te gast bij het jaarlijkse Broadcast Magazine Golftoernooi. Een groep van ongeveer veertig mensen uit de media en omstreken, die door de broertjes Klap in de gelegenheid werden gesteld om te golfen, prachtig te eten, iets te veel te drinken en elkaar weer eens te ontmoeten. Ik zeg ‘broertjes’, want ik ken de mannen al vanaf de tijd dat ze pas zeven jaar oud waren en bij mij op voetbalclub Actif altijd in gezelschap waren van de grote Boudewijn Klap, bedenker van Praatpaal 13 en later algemeen directeur van de AVRO.  

De meesten van ons ontmoetten elkaar maar één keer per jaar: daar in Portugal. Ik reisde altijd met Ilse Pollen samen, met wie ik zoveel televisieprogramma’s regisseerde, en wij genoten van de diversiteit van de groep. Imme Rog werd een vriendin, die samen met Ilse optrad als backing vocal in mijn versie van Lou Reed’s ‘Walk on the Wild Side Karaoke’. Lucille Werner (“Kom op jongens, nog vijf feestjes te gaan”), Taco Jelgersma en die geweldige Martin de Vries. En natuurlijk Patrick Brand en Peter de Vink. Niet voor niets bestaat het later gevormde bestuur van de Media Diamant onder anderen uit Ilse, Patrick en Peter.
Jammer dat het toernooi niet meer bestaat en we het moeten doen met de mooie herinneringen. En met de schok wanneer er plotseling één voortijdig af moet haken. Zoals de door iedereen zeer gewaardeerde deelnemer en motor voor de goede sfeer in Portugal: Jos Lucas.

Jos Budie, televisieregisseur
Zoon van Jo Budie, orkestleider
Broer van Henny Budie, televisieregisseur
Zwager van Gitty Budie, Studio Sport regieassistente
Oom van Donald Budie, televisieregisseur en Michael Budie, video-editor
Getrouwd met Xandra Budie, gedelegeerd producent bij ITV
Vader van Jeroen Budie, televisieregisseur 

De week van Jos Budie

Televisieregisseur
2023 - week 39