Jos Budie
Televisieregisseur
2023 - week 39

Padel

Vandaag ga ik even langs bij Jan Miltenburg. Vorige week hielp ik hem bij de registratie van de finales van de Padel Copa in Rotterdam. Ik speel een beetje padel, kijk dus regelmatig naar beelden op de een of andere stream en ik had echt zin om daar eens over na te denken. 

Veel voorbeelden zijn er, maar de World Padel Tour in Finland deed het helemaal naar mijn zin. Ik besloot de basis te kopiëren en daar nog een paar extra hoeken, camera’s, aan toe te voegen. We waren allemaal wel blij met het resultaat, maar het werd al heel snel duidelijk dat helemaal bij een snel spelletje als padel, de werksnelheid cruciaal is.
Natuurlijk, de rally is net als bij tennis in zijn geheel op de hoofdcamera te zien. Maar je maakt het pas leuk als je het klaarspeelt om via herhalingen de lol van padel te kunnen laten zien. En dan komt het aan op snel de juiste keuze maken, er zeker van te kunnen zijn dat de camera’s ook daadwerkelijk de actie binnen hun kader hadden en dat de spelers elkaar niet te veel afdekken. Daarbij word je niet geholpen door de kooi waar het hele spel zich afspeelt. Spiegelingen, hekwerken enz.

Padel moet je met zijn allen vaak doen. Een toernooi van een week zal iedere dag beter worden en als je het geluk hebt om bij het volgende toernooi met dezelfde ploeg te werken, dan zul je de groei snel merken.
Van belang is dat de bouwers van de tribunes en het padelspeelveld vooraf zoveel mogelijk rekening houden met de registratie. Geen onnodige reclamestickers op het glas, ruimte voor de hoofdcamera om op een beetje lange lens te kunnen werken en een vloer, die stabiel is zodat de neergezette remotes niet staan te schudden. De nieuwe Simply Live die ons door Martijn Swart was geleverd, lijkt mij een geweldig alternatief voor de LSM of de EVS, mitst voldoende kanalen en ik denk dat je wel twee van die apparaten nodig hebt. Veel geleerd en ik hoop dat Jeroen, die de beide finales heeft geregisseerd, daar in de toekomst plezier van heeft.

Ik had nog nooit met Jan Miltenburg gewerkt maar ik was ongelofelijk onder de indruk van zijn enthousiasme en van de manier hoe hij het allemaal regelt. Werkelijk aan iedere detail heeft hij gedacht en samen met verrassend goeie, jonge medewerkers zorgt hij voor een feestje waar je bij wil horen.
‘Kinderen voor Kinderen in Concert’ in Zutphen meer dan tien jaar geleden. Samen met Xandra reed ik naar Zutphen en toen we uit onze auto stapten en naar het theater liepen, keken we elkaar verbaasd aan. Wie had hier de reportagewagen neergezet en uitgepakt? We volgden de kabels, die in strakke lijnen en keurige 90 gradenbochten ons de route naar de zaal wezen. Kisten stonden strak naast elkaar gestapeld en statieven en extra kabels lagen georganiseerd in een hoek. Wij waren meteen verliefd op Jan de Pijper en zijn Facility House. Als je zo met je spullen omgaat, dan hou je van je werk en dan druipt je toewijding ervan af. Laat die Miltenburg dat nou ook hebben.

Jos Budie, televisieregisseur
Zoon van Jo Budie, orkestleider
Broer van Henny Budie, televisieregisseur
Zwager van Gitty Budie, Studio Sport regieassistente
Oom van Donald Budie, televisieregisseur en Michael Budie, video-editor
Getrouwd met Xandra Budie, gedelegeerd producent bij ITV
Vader van Jeroen Budie, televisieregisseur 

De week van Jos Budie

Televisieregisseur
2023 - week 39