Stefan de Groot
2019 - week 34

Televisie kijken na een podcast

Lang geleden, toen internet en social media populairder werden, dacht iedereen dat alles nog korter, sneller en oppervlakkiger moest. Want mensen hebben niet meer de concentratie om langer dan twee minuten naar een video te kijken toch?

Nu internet steeds meer volwassen wordt, is juist het tegenovergestelde aan het gebeuren. Natuurlijk is er nog steeds veel rotzooi te vinden, maar online blijkt juist ook veel plaats voor meer kwaliteit en verdieping.
Podcasts zijn een goed voorbeeld. Lange gesprekken van in de regel minimaal een uur over diepgaande onderwerpen. Ik ben benieuwd wat een content manager daar vijf jaar geleden over gezegd zou hebben. Een paar tips voor superinspirerende en lekker lange podcasts uit Nederland: Wilde Haren, Eindbazen, Thijs Lindhout en de Zielsverwanten podcast.

Het effect van het luisteren naar deze podcasts? Het wordt onmogelijk om nog naar tien minuten-gesprekjes te kijken op televisie. Van die volledig voorgeproduceerde, bedachte gesprekjes die ook nog eens om de zoveel minuten worden onderbroken door een instart. Want anders blijven de kijkers niet hangen toch?
Zonde eigenlijk. Want persoonlijkheden zoals Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw hebben juist ongekende interviewkwaliteiten die bij sommige podcasthosts nog wel eens ontbreken. Stel dat zij ook eens lange gesprekken gaan voeren waar het niet gaat om de oneliners, maar om het echte verhaal.

Tijdens de laatste verkiezingen werd al een goede poging gedaan met het debat tussen Rutte en Baudet. Daar hadden zij ineens een stuk meer spreektijd dat in de traditionele debatten. En de kijkcijfers vielen niet eens tegen.
Bij de komende verkiezingen is het misschien een idee om als politicus ook eens langs te gaan bij een aantal podcasts. Neem een voorbeeld aan Amerika. Bernie Sanders was daar vorige week nog een uur lang te gast in de podcast van Joe Rogan. Nu al bijna tien miljoen keer beluisterd.
Mark Rutte bij de Eindbazen, dat zou toch interessant zijn…

Stefan de Groot
Oprichter van Petje.af