Stefan de Groot
2019 - week 34

Advies aan Edwin Evers

Er zijn weinig mensen die ik adoreer, maar ik geloof dat ik mezelf wel een fan mag noemen van Edwin Evers. Ik was dan ook iedere ochtend starstruck in de tijd dat ik op 538 het nachtprogramma voor zijn show mocht presenteren.

Ooit heb ik zelfs een keer de eer gehad om zijn programma voor een half uur over te nemen, omdat de koning van de ochtend zelf te laat was. Het is mijn enige radioverhaal waar ik nog steeds de blits mee maak op verjaardagsfeestjes.
Je begrijpt dat ik met deze enorme staat van dienst wel in de positie ben om de grootste radiolegende ooit te voorzien van ongevraagd advies. Vorig jaar december nam hij afscheid van zijn ochtendshow en sindsdien zingt natuurlijk de grote vraag door Hilversum of hij ooit nog terugkomt op de radio.
Nou Edwin, let op, hier komt mijn advies. Doe het niet! Of tenminste, niet op de traditionele manier. Sinds wij zijn gestart met Petje.af – een crowdfundingplatform voor content makers, check vooral de site petje.af – vragen mensen mij vaak of ik denk dat podcasts de radio gaan overnemen. Of wat de toekomst is van de radio.
Geen idee natuurlijk, niemand kan de toekomst voorspellen. Maar ik denk dat on demand naar content luisteren zeker (nog veel) populairder gaat worden. Of dat nu podcasts zijn of dat daar een nog andere terminologie voor gaat komen, maakt niet zoveel uit.
Maar ik stel me zo voor dat iemand zoals Edwin Evers voor een enorme stroomversnelling zou kunnen zorgen. Waarom zou hij niet iedere dag of een paar keer per week een radioshow online zetten van een half uur? Of misschien zelfs elke dag een half uur ‘live gaan’ op een bepaald tijdstip?
Luisteraars kunnen de show starten op ieder moment, bijvoorbeeld als ze in de auto stappen. Zo hoeven ze nooit meer wat te missen en hoeft Edwin niet elke dag een programma van vier uur te maken waar de meeste luisteraars gemiddeld toch niet meer dan twintig minuten van meekrijgen. Dat heb ik eigenlijk altijd al zonde gevonden van een radioprogramma.
Het mooiste van alles, Edwin: dat kan gewoon allemaal thuis vanuit Hardenberg en je hebt meer creatieve vrijheid dan ooit, want je bent dan echt volledig eigen baas. Win-winsituatie voor iedereen toch?

Stefan de Groot
Oprichter van Petje.af