Stefan de Groot
2019 - week 34

Mainstream bestaat niet meer

Deze week hebben we de Petje.af-podcast gelanceerd. Samen met mijn partner in crime Daniël van Leeuwen bespreek ik hierin onder andere de voortgang van ons platform. Anders gezegd, we nemen ons werkoverleg op en zetten dat online.
Via een omweg kwamen we in de eerste aflevering op het onderwerp ‘mainstream muziek’. Ooit was er een tijd waarin top 40-muziek een serieus genre was. Als populair radiostation draaide je simpelweg wat er in de hitlijst stond. Op enkele uitzonderingen na – ik herinner mij dat 538 in de beginjaren een boycot had op Jantje Smit.

Als ik nu door de Spotify Top 50 blader, heb ik bij de helft van de muziek echt geen idee. Nou heb ik eerder deze week al bekend niet veel meer naar de radio te luisteren, dus dat zegt niet zoveel. Maar een simpele zoekopdracht leert dat de meest gestreamde artiest in 2018 (Josylvio) praktisch niet is gedraaid op 538.

Hetzelfde geldt voor rappers als Boef en Frenna. Is dat erg? Geen idee, het is ook niet perse mijn muziek. Maar het is in ieder geval opvallend dat er dus niet meer zoiets bestaat als ‘muziek die de meeste mensen leuk vinden’. Spotify geeft aan dat deze muziek het populairst is, maar toch is het geen top 40-muziek.

Het is een signaal van een trend die zich niet alleen beperkt tot de muziekwereld. Door het internet komt er simpelweg meer aanbod van alle verschillende soorten content, dus kun je specifieker kiezen, dus wordt er een specifieker aanbod gemaakt.

Volgens mij zitten we pas in de beginfase van deze ontwikkeling en gaat al het media-aanbod nog veel meer gesegmenteerd worden. Is dat het einde van de mainstream media? Geen idee, maar wij zijn in ieder geval alvast ons eigen podcastkanaal begonnen.

Stefan de Groot
Oprichter van Petje.af