Marlies van de Meent
Impact producer KRO-NCRV
2020 - week 10

Taart!

In de twee maanden dat ik bij Pointer werk, hebben we al twee keer taart laten komen om een succesje te vieren. De eerste keer was toen we de duizendste volger op Instagram kregen. 2020 wordt ons Insta-jaar waar we enorm willen groeien op Instagram en nieuwe contentvormen gaan uitproberen. Als we bij elke duizend volgers taart gaan eten, hoop ik nog minimaal vier keer dit jaar een taart te mogen bestellen.

De tweede keer kregen we een enorme taart omdat we een internationale prijs hebben gewonnen: de Sigma Open Data Award. Deze prijs in de datajournalistiek kun je vergelijken met de Emmy’s voor Hollywood. We zijn dan ook super trots dat we in het rijtje winnaars mogen staan met The Guardian, New York Times, South China Morning Post en AP. De award die collega’s van mij in april in ontvangst mogen nemen, is die voor ‘Best Visualization’ (small newsroom).

De productie die in de prijzen viel is het onderzoek naar Deense oplichters, het verhaal achter een identiteitsroof. Het verhaal begint bij een simpel mailtje, waar een netwerk aan oplichtingsites, postbusbedrijven en meer dan honderd gedupeerden over de hele wereld blijkt schuil te gaan. Als lezer zit je achter het stuur op reis door de duistere wereld van identiteitsdiefstal.

Naast deze toffe interactive is ook een uitzending gemaakt over dit thema. Ook publiceerden Pointer artikelen over de werkwijze die gebruikt werd en trucs voor het vinden van gedupeerden van een identiteitsdiefstal.

Dat past goed bij de ambitie van KRO-NCRV om meer brandstof te bieden voor de samenleving. Vanuit Pointer willen we onze lezers vooral bewust maken van oneerlijke zaken en ze weerbaar maken door concrete handelingsperspectieven te bieden. Bijvoorbeeld hoe je jezelf online kunt beschermen en welke tools daarvoor zijn. Dat is ook een mooie vorm van impact!

Kortom: een prachtige productie die wat mij betreft terecht in de prijzen is gevallen. Helaas kregen de collega’s die de award in ontvangst mochten nemen vandaag minder goed nieuws. De uitreiking vindt namelijk plaats in Perugia, Italië. Niet ver van het gebied waar het coronavirus is uitgebroken. Vanwege veiligheidsrisico’s heeft de organisatie vandaag bekend gemaakt dat het festival niet door zal gaan. Tja, dan eten we maar weer lekker taart als de award per post is binnengekomen.

Marlies van de Meent
Impact producer KRO-NCRV