Marlies van de Meent
Impact producer KRO-NCRV
2020 - week 10

Mooie resultaten

Het is vrijdag, dus goed om de balans op te maken van een weekje impact produceren.

De week begon met een uitzending van De Monitor over het verdwijnen van sociale huurwoningen in steden. Rotterdam staat centraal tijdens de uitzending, waar ingezet wordt op de sloop van betaalbare woningen om plaats te maken voor duurdere nieuwbouw. Gaat dit ten koste van de bewoners met een kleinere portemonnee? Voelt iedereen zich nog welkom in deze stad?

Een mooie, emotionele uitzending met goede kijkcijfers. Mijn collega’s kwamen er bovendien achter dat Rotterdam een te rooskleurig beeld schetst van het aantal sociale woningen – en dat werd weer overgenomen door het AD en Vastgoednet. Daarnaast was de uitzending onderwerp van gesprek in diverse Facebook-groepen over Rotterdam en Rotterdamse wijken.

Woensdag werd, naar aanleiding van onderzoek van Pointer, aangifte gedaan tegen Bol.com. We kwamen namelijk meer dan 300 extreemrechtse en antisemitische boeken tegen op het boekenplatform. Het verspreiden van deze boeken is verboden in Nederland, stelt Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland, en daarom doet hij aangifte. Ons onderzoek werd besproken op Radio 1 en NOS, Nu.nl en AD schreven erover. Een mooi resultaat als het gaat om impact!

Maar het mooiste impactresultaat was de reactie van Bol.com op ons artikel. Na onze publicatie op 4 maart meldt Bol.com dat zij ‘met de hulp van externe expertise, waaronder de overheid, in de nabije toekomst boeken gaan verwijderen, die uitsluitend haatdragend of discriminerend gelezen kunnen worden en op geen enkele wijze kunnen bijdragen aan discussie of inzicht bieden in (historische of culturele) processen die niet vergeten mogen worden’. Heel fijn dat ze dit probleem nu gaan aanpakken!

Onze week is trouwens nog niet voorbij. Vandaag zit mijn collega Jerry Vermanen bij het NOS Radio 1 Journaal om te praten over misleidende nieuwsberichten die via Twitter verspreid worden over het coronavirus. Samen met NOS analyseerde hij tweets met nepnieuws en onderzocht hoe je misinformatie het beste kunt aanpakken.

En in het weekend publiceren we een verhaal over Altenastaete, een zorginstelling die heeft gefraudeerd met zorgdeclaraties. Deze oudereninstelling kwam al eerder negatief in het nieuws in ons onderzoek naar ‘zorgcowboys’ en wordt nu gekraakt in het rapport van Inspectie Jeugd en Gezin dat woensdag uitkwam. Morgen publiceren we een achtergrond verhaal over de fraude.
Houd ons dus in de gaten! 

Marlies van de Meent
Impact producer KRO-NCRV

De week van Marlies van de Meent

Impact producer KRO-NCRV
2020 - week 10