Paul van der Lugt
Schrijver
2019 - week 14

Samen en aanvullend

Het project dat regionale en landelijke omroep nu met elkaar ondernemen, is de eerste stap in een veel verdergaande samenwerking. Nog maar kort geleden werden we het gezamenlijk om eens ook digitaal samen op te gaan trekken.

Daarbij gaat het om een zeer vergaande vorm van uitwisseling van nieuwsverhalen, zowel van de NOS, internationaal en landelijk, als regionale verhalen van de dertien regionale omroepen. Op dit moment zijn we dat aan het uitwerken. Het zal niet lang meer duren voor zulke gemeenschappelijke nieuwsplatforms een feit zijn, website en apps.
Het is niet voor niets dat regio en NOS elkaar weten te vinden. Uiteindelijk staan beide loten van het publieke omroepbestel voor journalistiek van zo hoog mogelijke kwaliteit en werken we in hoge mate aanvullend op elkaar.
Eerder had ik het al over de teloorgang van de regionale journalistiek. De afgelopen jaren zijn honderden regionale journalisten in Nederland verdwenen, vooral omdat het verdienmodel van regionale kranten niet langer houdbaar bleek. Dat maakt dat onze redacties voor de regionale nieuwsvoorziening alleen maar belangrijker zijn geworden. Ons nieuws behoort, als het via de NOS wordt verspreid, tot de best gelezen verhalen.
NOS en regio doen al veel gezamenlijk. Geruime tijd is er op de nieuwsvloer van de NOS een speciale hoek ingeruimd voor journalisten die zich alleen bezighouden met regionaal nieuws: Bureau Regio. Dagelijks werken daar zo’n tien mensen aan nieuwsuitwisseling van en naar de regionale redacties. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de regionale nieuwsblokken die volgen op de NOS Journaals in de middag op NPO 1. Er wordt wat samengewerkt binnen de publieke omroep: morgen die met streek- en lokale omroepen.

Paul van der Lugt
Directeur RTV Utrecht

De week van Paul van der Lugt

Schrijver
2019 - week 14