Paul van der Lugt
Schrijver
2019 - week 14

1 april 2019

Als je niet beter wist, zou je een 1 aprilgrap vermoeden. Maar het is een unieke dag in ons publieke omroepbestel. Vandaag beginnen de regionale en landelijke publieke omroep met de zogenoemde regionale vensterprogrammering.

Voorlopig als experiment, drie maanden, met drie regionale omroepen: Omrop Fryslan, Omroep Gelderland en RTV Rijnmond. Een jarenlang gekoesterde wens van omroepen en de Haagse politiek komt hiermee in vervulling.
Regionale vensterprogrammering is gelijk aan het BBC-programmeringsmodel. Afhankelijk van de plek waar je kijkt, krijg je na afloop van het internationale en landelijke nieuws ook het nieuws uit je eigen regio te zien. Speciaal voor deze proef zendt de NPO de komende drie maanden het Journaal van 18.00 uur ook uit op NPO 2.
Na afloop daarvan sluiten de regionale omroepen uit Friesland, Gelderland en Rijnmond af met vijf minuten nieuws uit hun eigen regio. Fries nieuws uit Leeuwarden, Gelders uit Arnhem en ‘Rijnmonds’ uit Rotterdam. De andere regio’s krijgen een bloemlezing van alle regionale omroepen.
Vanavond zijn de eerste uitzendingen: maanden van inhoudelijke en technische voorbereiding zijn hieraan vooraf gegaan. De afgelopen tijd was het spannend of het zou lukken de techniek helemaal op orde te krijgen, maar vorige week verliepen de laatste tests probleemloos. De proef beslaat niet de hele gebieden Friesland, Gelderland en Rijnmond. De medewerking van de kabelexploitanten is absolute noodzaak, maar KPN bijvoorbeeld doet niet mee, net als Caiway rond Rotterdam.
Woon je in één van de drie gebieden: recensies graag! Paul@rtvutrecht.nl. Mijn recensie volgt morgen. Dan leg ik ook uit waarom ik wel dit stuk schrijf, maar mijn omroep niet meedoet aan de proef.

Paul van der Lugt
Directeur RTV Utrecht