Paul van der Lugt
Schrijver
2019 - week 14

Onafhankelijk

Geschiedenis is geschreven. Eindelijk waren ze daar: die regionale nieuwsvensters. Voor uitleg, zie mijn verhaal over gisteren, 1 april.

Gisteravond waren we met een select gezelschap aanwezig om voor de eerste keer dit verschijnsel te bestuderen. Vier schermen, op drie elk een regionale omroep, en op scherm vier het nationaal signaal. Tot kwart over zes lieten ze alle vier hetzelfde zien: het NOS journaal. Om kwart over zes, direct daarna, op alle vier de schermen andere content: op het ene nieuws uit Friesland, het andere bracht nieuws uit Gelderland en het derde uit Rotterdam.
Landelijke en regionale omroep bespreken dit al vele jaren: boze tongen beweren al twintig jaar. Nooit gelukt. Tot nu. Omdat meer dan ooit tevoren de regionale journalistiek onder druk staat. En die verdient door iedereen gezien te kunnen worden; een feit dat alle betrokken partijen onder ogen zien: regionale – en landelijke omroepen en ook de politiek.
Mijn eigen omroep, RTV Utrecht, doet niet mee aan deze proef van drie maanden. Jammer, desondanks is mijn betrokkenheid bij het project groot. Zo’n jaar of zes geleden heb ik me binnen de regionale omroep opgeworpen om de samenwerking tussen regionale en landelijke omroep te stimuleren. Dat leek handig, Utrecht ligt het dichtst bij Hilversum.
Technisch bleek het echter niet mogelijk ook RTV Utrecht te laten meedraaien bij deze pilot. Dat geeft me dan wel weer de gelegenheid alles helemaal onafhankelijk te aanschouwen… Morgen: tv is mooi. Maar de toekomst online?

Paul van der Lugt
Directeur RTV Utrecht