Paul van der Lugt
Schrijver
2019 - week 14

Ideale constructie

We hebben nu vier dagen regionale nieuwsvensters gehad. En hoe simpel het ook lijkt, het was veel werk zo ver te komen voor veel mensen: dank daarvoor allemaal!

Gisteren beloofde ik dieper in te gaan op de samenwerking tussen regionale en lokale omroepen. Die is veel omvattend, en ook gevarieerd. In sommige provincies zijn bijzonder professionele lokale omroepen actief. In de regel is daar ook een sterke band met regionaal.
Regionale omroepen investeren daar ook veel in. Zij delen faciliteiten, detacheren programmamakers bij de lokale omroepen en stellen hun content ter beschikking. In sommige gevallen zijn lokale omroep en regionale omroep samengevoegd. Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn voorbeelden.
Daar wordt de subsidie voor lokaal in haar geheel gebruikt voor productie van de inhoud. Televisie- en radioprogrammering, beide kostbaar, worden vanuit de synergievoordelen betaald. Zeker in Utrecht is dat een ideale constructie gebleken.
In andere gebieden bedrijven lokale omroepen nauwelijks journalistiek. Daar bestaan omroepen uit louter vrijwilligers die veel plezier beleven aan het draaien van hun favoriete muziek of het maken van filmpjes die verder nauwelijks gezien worden. Niets mis mee. Zelf heb ik plaatjes gedraaid bij Radio Zeist. Daar heb ik veel lol aan beleefd.
Dergelijke omroepen draaien op de enorme inzet van een enkeling, waardoor de operatie buitengewoon kwetsbaar is. Als de initiatiefnemer ziek wordt of verkering krijgt, stort de hele omroep ineen. Inhoudelijk is samenwerking daar ingewikkeld. Sommige regionale omroepen kiezen op hyperlokaal niveau ook andere partners dan de lokale omroep, om toch nieuws te kunnen brengen. Want daar is het elke regionale omroep om te doen: journalistiek te bedrijven in de hele samenleving.

Paul van der Lugt
Directeur RTV Utrecht

De week van Paul van der Lugt

Schrijver
2019 - week 14