Rob Trip
Presentator NOS
2016 - week 04

Rob Trip

Kiezen

Het is de dag nadat we horen dat David Bowie dood is. Uit mijn badkamer schalt het ene na het andere fantastische nummer van hem. Ik heb er een DAB+ radiootje staan, afgestemd op Radio 10. Daar hebben ze het lumineuze idee gehad om 24 uur lang muziek van Bowie te draaien op een van hun twee DAB+ kanalen. Natuurlijk, ik heb die muziek ook allemaal zelf, op de harde schijf en in mijn platenkast. Maar dat die muziek uit dat radiootje komt, met een sprietje digitaal uit de lucht geplukt, kan het eigenlijk mooier?

Het is het best bewaarde geheim van Hilversum, maar Radio 1 heeft ook zo’n extra DAB+ kanaal. Daar gebeurt niet veel mee op het ogenblik, nieuwsbulletins worden er herhaald, meer niet. Ik moest eraan denken toen ik vorige week ’s ochtends weer eens luisterde naar Radio 4 van de BBC. Je weet niet wat je hoort. Een nieuwsprogramma zonder pingels, jingles of rubriekjes; een programma zonder enige vormgeving. En het klinkt als een klok.

Bij de BBC hebben ze nog een nieuwszender: 5 Live, een soort kruising tussen Langs de Lijn en het Radio 1 Journaal. Ook fijn, maar je moet ervan houden natuurlijk. Het punt is, je kunt kiezen. Wat heerlijk zou het zijn, als dat ook in Nederland kon. DAB+ maakt het technisch mogelijk.

Te ingewikkeld, niet haalbaar? Oké, dan beginnen we met programma’s die nu op onmogelijke tijden worden uitgezonden: Bureau Buitenland (recht tegenover het Acht Uur Journaal – wie bedenkt dat?), RadioDoc (zondagavond 21.00 uur), maar ook het verdwenen OBA Live bijvoorbeeld. En nog veel, veel meer. Allemaal overdag uitzenden op dat extra Radio 1-kanaal.

Kan ik op mijn radiootje zelf kiezen.

Rob Trip
Presentator NOS Journaal en NOS Met het Oog op Morgen

De week van Rob Trip

Presentator NOS
2016 - week 04