Rob Trip
Presentator NOS
2016 - week 04

Rob Trip

Column

“Dan voel je zelf eens hoe dat is, iedere dag een stukje schrijven.” Een collega zei het tegen mij, niet zonder leedvermaak. En hij had gelijk, het is een totaal andere tak van sport voor iemand van radio en tv. Vooral op deze donderdagochtend voel ik dat, na Het Oog van gisteravond. Ik ben nog steeds een ochtendmens en dus een beetje brak.

Heel leerzaam ook voor iemand die vindt dat er veel teveel columns zijn (dat vind ik namelijk). Wie leest ze allemaal? Zelf kom ik tot niet meer dan een stuk of drie columnisten die ik altijd lees, waar ze ook over schrijven. Ze weten veel, zijn scherp, soms ben ik het helemaal niet met ze eens, maar ik steek er wat van op. Anderen lees ik nooit, bij sommigen hangt het er maar vanaf waar het over gaat.

In Buitenhof heb ik komst van de column op tv van dichtbij meegemaakt. Het was een vondst van de bedenker van het programma, Jan van Friesland. En het werkte: het was nieuw en er stonden columnisten die wat te melden hadden. De man die nu in zoveel columns aan stukken wordt gesneden, begon er zelf als columnist: Ronald Plasterk (dat had hij zelf trouwens – als columnist, gehakt maken van zo’n minister – ook gedaan).

Uit die tijd heb ik ook het gevoel over gehouden dat een column op de radio bijvoorbeeld niet te lang moet duren. Maak je punt en rond hem af. Moet u maar eens op letten, of dat nog wel gebeurt. Als het nog gebeurt, een column op de radio, want inmiddels lijkt hij daar verdrongen door het ‘forum’. Een verzameling meningen van mensen die eigenlijk overal wel iets van vinden.

Kortom, ik ga me geestelijk maar eens voorbereiden op het stukje dat ik de redactie voor morgen heb beloofd. Voor tien uur moet het binnen zijn. Vlak daarna kunt u zien of het is gelukt.

Rob Trip
Presentator NOS Journaal en Met het Oog op Morgen

De week van Rob Trip

Presentator NOS
2016 - week 04