Rob Trip
Presentator NOS
2016 - week 04

Rob Trip

Lezen

De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen. Ik lees vandaag voor op een basisschool bij mij in de buurt. Voorlezen, dat is een tijd geleden dat ik dat voor kinderen heb gedaan. Mijn eigen kinderen zijn al lang de deur uit. Goed voorlezen is vertellen, ik weet het. Maar wat doet lezen zelf met je?
In het handboek van de BBC televisie geeft een oude rot in het vak antwoord op de vraag, waar je een goede journalist aan herkent. Die loopt altijd met een boek onder zijn (haar) arm, zegt deze Brit. Geen non-fictie, of een biografie, nee, een literair boek. Zo leer je verhalen vertellen, je te verplaatsen in de wereld van een ander.
Ik vat het op als een goed bedoeld advies en ik moet vandaag eigenlijk vooral terugdenken aan mijn lerares Nederlands. Op de middelbare school, in de brugklas, las ze dat beroemde liefdesgedicht uit de uit de elfde eeuw voor, ‘Alle vogels zijn nesten begonnen…’ Ik was 12 en ik was verkocht. Ik ging lezen en ik ben er nooit meer mee opgehouden.
Dus ik ga mijn best doen. Het is een spannend kinderboek, maar wie weet schrijft iemand over 40 jaar een column. Over de liefde voor lezen en hoe het eerst zaadje daarvoor lang geleden werd geplant.

Rob Trip
Presentator NOS Journaal en NOS Met het Oog op Morgen

De week van Rob Trip

Presentator NOS
2016 - week 04