Rob Trip
Presentator NOS
2016 - week 04

Rob Trip

Sorry!

De NOS had wat te vieren, zei ik eerder al op deze plek. Sluitstuk was een groot congres, vorige week in Utrecht. Journalistiek on Demand, en wat dat zou betekenen voor de traditionele nieuwsorganisaties, zoals de NOS, RTL en de kranten. Wie zijn huiswerk een beetje had gedaan, had ze allemaal gezien: de toekomstscenario’s waarin de traditionele journalistiek hoe dan ook ten onder gaat. Wat zal er overblijven van organisaties als de NOS? Nee, dit zou geen vrolijke dag worden, als je die stukken zag.

Maar toen kwam Alastair Campbell, voormalig spindoctor van Tony Blair. Ooit verwikkeld in een strijd van leven op dood met de BBC, de Britse tegenvoeter van de NOS. Uitgerekend hij kreeg de zaal ‘plat’ met een betoog over de toekomst van de BBC (en van de NOS). Die toekomst is geweldig, zei hij. Zo’n merk kan niet kapot, als je maar trouw blijft aan de waarden waarvoor je staat.

Toen moest de baas van Google Benelux nog komen (“Hoezo somberen, jullie zijn de toekomst”) en hadden we nog geen idee van wat al die andere buitenlandse gasten zouden zeggen. “Adjust and adapt”, maar blijf jezelf.

De koning was er aan het einde van dag, hij volgde het slotdebat. Toen dat was afgelopen moest ik de zaal – het was niet anders – wijzen op het protocol (iedereen pas weg, als de koning de zaal verlaten heeft). Waarop de koning naar mij roept: “Sorry!”.

Dat beeld, en de lach daarna, was voor mij misschien wel het beeld van die dag. En daarmee ook het beeld van de toekomst: vernieuw en blijf jezelf.

Rob Trip
Presentator NOS Journaal en NOS Met het Oog op Morgen

De week van Rob Trip

Presentator NOS
2016 - week 04