Eva Peters
Hoofd Communicatie Banijay Benelux
2023 - week 35

Respectvol Samenwerken

Respectvol samenwerken, het lijkt net zo eenvoudig als het zappen naar je favoriete programma. Maar eerlijk is eerlijk, binnen bedrijven blijkt dit soms lastiger dan een rubiks kubus oplossen met je ogen dicht. Daar zorgen miscommunicatie, culturele verschillen, hiërarchische structuren en onderlinge concurrentie wel voor. En alsof dat niet genoeg is, voegen stress en tijdgebrek ook nog snel oordelen, verkeerde aannames en gebrek aan empathie toe. Resultaat: het woord ‘respectvol’ is net zo snel verdwenen als je laatste goede idee in een brainstorm.

Wat moeten we daaraan doen? Nou, eerst eens wakker worden. Bewustzijn is de eerste stap. Bedrijven moeten respect als de nationale trots bevorderen en dat begint bij de leiders. Stel duidelijke normen en gedragsregels vast, en niet alleen op papier. Maak het bespreekbaar. Ga ermee aan de slag! Respectvol samenwerken betekent niet enkel “dank je wel” zeggen. Het gaat dieper dan dat: elkaars ideeën, grenzen en Netflix-aanbevelingen erkennen, bijvoorbeeld.

In de mediawereld, waar we vaak met elkaar aan de slag gaan, is dit niet anders. Daarom hebben NPO, NEP, RTL, EMG, Talpa Network en de NCP het Mediapact Respectvol Samenwerken (MRS) in de schijnwerpers gezet. Doel: een mediawereld bouwen waar ongepast gedrag minder welkom is dan een kip op een veganistenfeest. Teams met mediagenieke types – mezelf incluis – zijn al druk bezig om acties te plannen en de boel te bevorderen. En raad eens? Steeds meer mediabedrijven sluiten zich aan bij dit pact.

Belangrijke noot: Op 27 september, om klokslag 10.00 uur, is het tijd om online samen te komen voor een event op de ‘Nationale Dag Van Het Respectvol Samenwerken’. En raad eens wie er allemaal zijn uitgenodigd? Nou, alle geweldige mensen die in de audiovisuele mediasector werken. En aan de grote bazen van de mediawereld: als jullie een goed voorbeeld willen zijn, zorg dan dat je daar bent. Verwacht inspirerende sprekers en een event waar we terugblikken, van elkaar leren en vooruitkijken.

Dus leg die rubiks kubus opzij, houd de website en sociale mediakanalen in de smiezen en laten we op 27 september samen inloggen voor een inspirerend evenement, waarbij we meer kleuren mengen dan die kubus ooit zou kunnen.

Tot morgen!

Eva Peters
Hoofd Communicatie Banijay Benelux 

De week van Eva Peters

Hoofd Communicatie Banijay Benelux
2023 - week 35