George Freriks
Media-ondernemer, -adviseur en -reisleider
2023 - week 03

Poldersoap

Persoonlijk ben ik niet echt een liefhebber van soaps, maar een beetje docudrama kan ik wel appreciëren. Zo heb ik laatst op Netflix het docudrama van Madoff gezien, het zoveelste ontluisterende kijkje achter de schermen van één van de grootste financiële deconfitures van de afgelopen jaren. 

En wat bleek? Jawel hoor, met name de toezichthouder heeft flink zitten dutten, deed haar werk gewoon niet, een regelrechte schande en triest voor alle slachtoffers. Op eigen bodem speelt zich op dit moment ook één van de meest schimmige ‘behind the scenes soaps’ af die we ooit in de geschiedenis van de Nederlandse televisie hebben mogen meemaken. Ik hoop van harte dat de creatieve geesten van Videoland er over een paar jaar een fantastisch docudrama van weten te maken.
Een toezichthouder die – het valt echt aan mij niet uit te leggen – er meer dan anderhalf jaar over moet doen om tot een oordeel te komen over de fusie tussen RTL en Talpa. Dat je een bepaalde sector niet helemaal snapt, dat mag, maar huur dan extern talent in, stel snel adequate vragen en hak in vredesnaam een knoop door. Doe je werk!

In een internationaal speelveld van video en reclame, waarin de Nederlandse zenders proberen overeind te blijven, presteert onze nationale regelhoeder het om twee van de belangrijkste bedrijven te verlammen en daarmee bereikt men een averechts effect. Op het eind van het proces wordt er ook nog eens een potje gepolderd van heb ik jou daar. Allerlei belangen van derden (lees: Mediahuis) worden ineens, zonder enige vorm van transparantie en verantwoording, gediend en Mediahuis kan zo perfect voorsorteren om de door hen gewilde televisiezender(s) te gaan lanceren/over te nemen. Een partijtje marktregulering van heb ik jou daar.
ACM, regel dan meteen ook even dat Videoland de rechten van deze soap krijgt en dat ze niet naar een buitenlandse zender gaan… Morgen meer over de reizen! 

George Freriks
Ondernemer, adviseur en investeerder in media, e-commerce en Artificial Intelligence. Hij organiseert ook reizen naar innovatie-hotspots in de wereld. 

De week van George Freriks

Media-ondernemer, -adviseur en -reisleider
2023 - week 03