George Freriks
Media-ondernemer, -adviseur en -reisleider
2023 - week 03

Even voorstellen

Aan het begin van deze week wil ik me toch even wat uitgebreider voorstellen. Als Haagse scholier kwam ik reeds bij Veronica aan de Hilversumse Lapershoek over de vloer, maar mijn echte entree in Hilversum was als 23- jarige aankomend organisatiepsycholoog.

Ik werd verondersteld om het toenmalige NOS-management te screenen op potentie om in de toekomst een commercieel bedrijf, het NOB, te gaan leiden. Later mocht ik daar zelf het baasje uithangen en gaf ik leiding aan zo’n 450 mensen die zich met name met de technische kant van tv-uitzendingen bezighielden.
Media is mijn passie. Zo heb ik onder andere voor Rupert Murdoch’s Newscorp commerciële tv in Oost Europa opgezet, in Nederland meegeholpen met het bouwen van KPN TV en omdat ik de impact van digitalisering op de media industrie razend interessant vond, ben ik in 2012 naar Los Angeles verhuisd.
Na een paar jaar weer teruggekomen naar Nederland en na een opleiding aan de Erasmus Universiteit toezichthouder geworden. Dit was één van de mindere carrière-successen. Als Hollandse, heteroseksuele, blanke man van boven de vijftig is er veel concurrentie en ben ik wellicht ook niet goed genoeg… Ik ben onder andere commissaris bij 24iMedia geweest, dat stopte helaas toen het bedrijf werd overgenomen.

Naast dit alles organiseer ik al meer dan tien jaar met collega Martijn Kole reizen waar we met ‘executives’ naar innovatie-hotspots in de wereld gaan. Dat brengt me naar China, Korea, Japan, Israël en natuurlijk de USA. Later deze week meer over deze reizen.
Nu heb ik een mooie balans gevonden tussen de reizen, hier en daar wat adviseren en een andere passie: beleggen. In De week van… zal ik ingaan op de actualiteit maar zal er ook ruimte zijn voor reflectie. Morgen geef ik mijn ongezouten visie op het fusieproces RTL/Talpa. Fijne dag!

George Freriks
Ondernemer, adviseur en investeerder in media, e-commerce en artificial intelligence. Hij organiseert ook reizen naar innovatie-hotspots in de wereld.

De week van George Freriks

Media-ondernemer, -adviseur en -reisleider
2023 - week 03