George Freriks
Media-ondernemer, -adviseur en -reisleider
2023 - week 03

Artificial Intelligence

Vandaag alweer de laatste dag van De week van. Niet dat het werken op vrijdag stopt, maar we gaan dit weekend toch echt weer even in de slow mode. 

Gisteren een call gehad ter voorbereiding van twee trips dit jaar over Artificial Intelligence. Afgelopen jaar al een reis met AI als thema georganiseerd in samenwerking met Endeit en Remy Gieling, onder andere bekend van AI.nl en RTL. Deze reis was een groot succes. Zo waren we op bezoek bij Open AI, het bedrijf achter ChatGPT nét voor de launch, ons niet realiserend dat de release zoveel aandacht zou krijgen en iedereen er nu over praat.

AI is niet één ding en steeds meer zie je de impact van met name generatieve AI ook op de media-industrie. Simpele voorbeelden zijn ‘robots’ die zelf berichten schrijven, maar het gaat inmiddels veel verder. Ter illustratie van wat ons te wachten staat, wil ik een paar voorbeelden van bedrijven noemen die met hun oplossingen impact hebben op de wereld van de media. Ik raad jullie allemaal aan om zelf eens wat demo’s uit te proberen.

Als eerste Stability AI dat zelf beelden creëert van zaken die niet echt bestaan. Getty Images is inmiddels een rechtszaak begonnen vanwege copyright issues.
Synthesia genereert vrij eenvoudig video’s gebruik makend van een gekozen avatar of je eigen avatar. Presentatoren voor bedrijfsvideo’s hebben we straks niet meer nodig.
Resemble AI faciliteert de productie van allerlei voice overs, in vele talen, ook Nederlands, met zelf in te stellen tone of voice. En tenslotte Lensa, waarmee je je eigen Avatars kunt creëren.

Er valt nog veel over dit onderwerp te zeggen. Mijn advies is om je erin te verdiepen en er eens mee te gaan spelen. Het duurt nog wel vele jaren voordat je een volledig geautomatiseerde dramaserie kunt laten maken door robots, maar of die echt net zo aantrekkelijk zijn als door menselijke creatieve geesten bedachte series is nog maar zeer de vraag. Maar voor een deel van het mediasegment heeft het zeker gevolgen.
Dank voor alle reacties deze week en ik vond het een genoegen om jullie een inkijkje te mogen geven in mijn afgelopen week. 

George Freriks
Ondernemer, adviseur en investeerder in media, e-commerce en artificial intelligence. Hij organiseert ook reizen naar innovatie-hotspots in de wereld. 

De week van George Freriks

Media-ondernemer, -adviseur en -reisleider
2023 - week 03