Eline de Ruig
2018 - week 36

Polderglamour

Op mijn dunne hakken loop ik over de straten van Amsterdam richting Tuschinski. Nou ja, lopen, noem het gerust strompelen. Met een statief op mijn schouders probeer ik mezelf in evenwicht te houden, terwijl ik hoop dat mijn jurkje niet te hoog opstroopt en mijn hakken niet tussen de stenen vast blijven zitten. Er komt nog een keer dat ik gestrekt op de grond beland. Als de rode loper in zicht is, sla ik altijd weer een diep zucht.

Wie denkt dat een première glitter en glamour is, heeft het goed mis. Kom je aan, dan begint pas echt de strijd. Je wurmt je tussen alle fotografen en cameramannen naar je toegewezen plek. En oh wee als je ook maar iets buiten je eigen plek gaat, dan volgen de ellebogen die zich porren in je zij. De tram raast langs je rug en even tegen de dranghekken achter je rusten is er niet bij: dan ben je je haar kwijt.
Je haar is sowieso al een puinhoop, want ook al heb je zelf een uur gezwoegd voor de spiegel om het enigszins premièreproof te krijgen, zo’n persvak blijkt altijd net niet overdekt genoeg. Voor je het weet, heb je weer een waterstraal te pakken die precies op je oog valt waardoor je mascara uitloopt. Terwijl je met je verwaaide hoofd en doorweekte kleding eindelijk klaar bent om je vragen te stellen, hoor je dat je buurman precies de vragen stelt die jij had bedacht en je in een split second nieuwe moet bedenken.
Maar er is natuurlijk een reden waarom we dit onszelf aandoen. We vinden dit leuk! Het is leuk om de grootste sterren voor je camera te strikken om vervolgens op zoek te gaan naar interactie. Er hangt een bepaalde spanning die toch altijd voor een zenuwachtige, maar gezellige sfeer zorgt. Op de loper en in het persvak.
En stiekem is het heel rustgevend om te zien dat ook de mensen die op de loper verschijnen hun hakken uittrekken zodra het kan, er kippenvel op de armen staat omdat het zo koud is en ze niks durven te drinken omdat hun lippenstift er dan vanaf gaat. Meer showbizz dan dit wordt het niet. Polderglamour! Dat is wat het is.

Eline de Ruig
Verslaggever & Redacteur Entertainment bij Koffietijd & 5 Uur Live, Talpa

Foto: Maaike Nienhuis