Eline de Ruig
2018 - week 36

Als je het antwoord niet wil weten, moet je de vraag ook niet stellen

‘Ik heb voor mijn werk de mooiste vrouwen gezien, model, prachtig lijf, prachtig gezicht en dan nog onzeker zijn. Wat is dat toch met jullie vrouwen?’ Ik probeer als een malle ons vrouwen te verdedigen, maar al snel zwicht ik voor de goede argumenten. Ik moet Jan Heemskerk, die ik op dat moment aan de telefoon heb, al snel gelijk geven.

Ik spreek hem voor een nieuw item met de Koffieleuters. Een mannenpanel bestaande uit Eddy Zoey, Juvat Westendorp, Edwin Jonker, Charly Luske en dus Jan, die iedere twee weken over van alles en nog wat aan tafel aanschuiven.
De voorgesprekken die ik hiervoor met de mannen heb, zijn altijd het allerleukst. Zodra ook maar iemand in de gaten krijgt dat ik weer eens zit te bellen met een van de mannen en vraag of mannen tegenwoordig echt een Fifty Shades Of Grey seksleven verwachten, hoor ik de redactie zachter en zachter praten. Want ja, die voorgesprekken zijn me toch interessant en leerzaam.
Wanneer ik het gesprek met Jan afsluit, ben ik opgelucht. Zelfs modellen zijn dus onzeker over hun lichaam. Het is een vervelend gen dat in ons vrouwen schuilt. Maar misschien nog verrassender vond ik het gesprek dat ik even later met Edwin heb. Hij verzekert mij dat mannen ook last hebben van al die onzekerheden.
‘Die staan ook uren voor de spiegel hun vetrandjes te bestuderen hoor. Ze bespreken het alleen niet.’ En dat is misschien iets waar we een voorbeeld aan moeten nemen; niet het eindeloos hebben over onze onzekerheden. Over de dingen waar we niet trots op zijn. Op een redactie met praktisch alleen maar vrouwen wordt dat nog best een uitdaging. Maar als ik later Juvat aan de telefoon heb, hoeft het eigenlijk niet moeilijk te zijn. Stoppen met elkaar vragen stellen als: ‘ben ik te dik?’ ‘Als je het antwoord niet wil weten, moet je de vraag ook niet stellen.’ Ik zet het geluid van mijn telefoon nét wat harder zodat alle redacteuren om mij heen het horen.

Eline de Ruig
Verslaggever & Redacteur Entertainment bij Koffietijd & 5 Uur Live, Talpa

Foto: Maaike Nienhuis

De week van Eline de Ruig

2018 - week 36