Kevin Goes
Manager NPO Luister
2023 - week 48

Podcast Pitch

Toen ik jong was, stond in het dorp waar ik woonde een huis dat jarenlang in de steigers stond. Dat huis werd maar niet afgebouwd. Het leek alsof er nooit iets gebeurde. Soms kon je door een open kiertje in de dichtgetimmerde ramen naar binnen kijken. Als je geluk had, zag je een stoel staan, of bouwmaterialen, maar er was nooit iemand aan het werk. 

De wildste verhalen gingen rond over het huis tegenover de kerk. De eigenaar was met de noorderzon vertrokken, of tijdens de bouw was er iemand overleden en daarom was het nooit afgebouwd. Zelfs het gerucht dat het er spookte en dat er daarom nooit meer iemand was, waarde rond in mijn dorp. 

Het verhaal over dit huis speelt zich ver van Hilversum af. Geen glitter en glamour, maar gewoon iets waar mensen het in de lokale kroeg met elkaar over hebben. En zo zijn er zoveel verhalen die van mond tot mond gaan, die horen bij een bepaalde plek of bij een markant figuur, of die een groot, landelijk probleem op een kleinschalige manier perfect blootleggen.

Dat zijn de verhalen die wij bij NPO Luister zoeken. Natuurlijk hebben we bij de publieke omroep contact met veel goede professionele makers. Elk jaar komen zij weer met mooie producties voor de omroepen, uit het hart van de samenleving, over oorlogen, over grote problemen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er zoveel meer mooie podcast-ideeën leven in die kroegen in zo’n dorp als waar ik zelf vandaan kom. Verhalen die niet altijd de weg naar Hilversum vinden.

Al deze ideeën zijn welkom bij de NPO Luister Podcast Pitch. Ik wil iedereen dan ook van harte uitnodigen om zo’n pitch in te sturen via podcastpitch.npo.nl. Ik ben razend benieuwd naar al die legendes en mooie verhalen die we binnenkrijgen. Samen met de omroepen bekijken we alle inzendingen en nodigen we de beste, mooiste of ontroerendste uit in Hilversum om ze voor professionele podcastmakers te presenteren. Het winnende podcastidee maken we bekend op het NPO Luister Podcast Festival op zondag 17 maart in TivoliVredenburg. De winnaar mag het idee dan samen met de omroep uitwerken tot een echte podcast op NPO Luister. Ik kan nu al niet wachten.

PS: Dat onafgemaakte huis in het dorp waar ik vandaan kom? Dat is nog altijd niet af. De oorzaak is overigens minder spannend: geldgebrek. Eerder een verhaal voor ‘Ik vertrek’ dan voor een podcast dus.

Kevin Goes
Manager NPO Luister

Foto: NPO/Michel Schnater 

De week van Kevin Goes

Manager NPO Luister
2023 - week 48