Kevin Goes
Manager NPO Luister
2023 - week 48

Beginnen

Toen ik in 2005 mijn eerste lessen volgde op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg, was het medium waar ik mij nu al bijna vijf jaar met veel passie voor inzet, nog nauwelijks bekend. The Daily Source Code van Adam Curry was wel al begonnen, maar dat viel nog niet op. Zeker bij mij op school niet. Studenten gingen massaal de afstudeerrichtingen krant, tijdschrift en tv op, een handjevol koos voor radio.

Want de radio, zeker als journalist, was geen medium waar je je ei kwijt kon. De lange reportage was dood, alles moest kort en bondig en ruimte voor mooie vormgeving was er niet. En toch koos ik voor dit medium. Als kind was ik al betoverd door de radio. Dat ik journalist wilde worden, wist ik zeker nadat ik live op 3FM Peter de Vries (de huidige zendermanager van NPO Radio 2 en NPO Radio 5) verslag hoorde doen van de moord op Pim Fortuyn. Radiojournalist was voor mij dan ook de enige mogelijke uitkomst.

Vijf jaar lang reisde ik met mijn Opel Corsa door alle uithoeken van Limburg. Elke dag maakte ik een reportage: eerst tweeënhalve minuut, later nog korter: anderhalf. Probeer daar maar eens iets bijzonders van te maken. Net op het punt dat ik zelf de overstap maakte van Limburg naar Amsterdam om als journalist bij BNR aan de slag te gaan, werd in Amerika de podcast heruitgevonden: Serial werd gelanceerd, waar iedere True Crime-podcast schatplichtig aan is.

Twaalf afleveringen van soms wel 25 minuten. De reportage, maar dan uitgebreider dan ooit. Een must voor iedere audiofiel. En ik had het helemaal gemist… Gelukkig keken anderen bij BNR wel over de grens en werd de podcast daar langzaamaan omarmd. Eerst nog als terugluisteroptie van een radioprogramma, maar al heel snel als aparte shows die alleen online te beluisteren waren.

Toch maakte de publieke omroep de grootste knaller. In 2019, toen ik zelf ook podcasts begon te maken, lanceerde NTR De Brand in het Landhuis. Nog altijd het vaakst genoemde antwoord op de vraag: ‘met welke podcast moet ik beginnen?’ Beginnen, het toverwoord van deze week. Want ook al bestaat het medium bijna twintig jaar, voor mijn gevoel moet het allemaal echt nog beginnen.

Kevin Goes
Manager NPO Luister

Foto: NPO/Michel Schnater 

De week van Kevin Goes

Manager NPO Luister
2023 - week 48