Frank Helmink
Directeur Buma Cultuur
2020 - week 08

Pioniers

Gelukkig kent een beetje reiziger zijn lichaam. En dat van zijn medereizigers. Want goh, wat toevallig: zo’n eerste dag New York betekent vaak om 06.00 uur (“superfit, pap!”) naast je bed staan.

Daarop anticiperend om 8.00 uur Rockefeller-torentje op en rond 11.00 uur alweer een ‘survivor tour’ langs WTC en vooral de herdenkplek. Een tour zoals alleen Amerikanen dat kunnen fiksen. Neem van mij aan dat het 9/11-verhaal verteld door iemand die er daadwerkelijk (als survivor, brandweerman of politie) bij was, niet alleen indruk maakt op meiden van rond de 14. Snik.

Het is koud, fris en ineens doodstil. De rest van de dag lopen we waarschijnlijk tot we niet meer kunnen de standaard, maar verplichte nummers af. In een stad die nog steeds zo’n ongekende aantrekkingskracht uitoefent op heel veel mensen. Jong en oud.

Ook op veel van onze leden. Componisten weten steeds vaker de weg naar de USA te vinden. Hoewel die industrie naast LA ook nog wel in NYC huist, is het de laatste jaren vooral Nashville wat de klok slaat. Met Nederlandse componisten die met de grootste Amerikanen meeschrijven. Een netwerk opbouwen, waarvan je nog geen twintig jaar geleden alleen had kunnen dromen.

Het zijn de pioniers uit en rond de dancewereld die deze barrière hebben geslecht. Die ervoor hebben gezorgd dat als je waar dan ook ter wereld aan iemand vraagt: “Kent u eigenlijk muziek uit Nederland?”, dat niemand je meer glazig aankijkt. Of nog beter: over Gullit of Van Basten begint.

En let op: we staan nog maar aan het begin. Nederlanders zullen steeds succesvoller worden in het buitenland. Eén keer per jaar vieren we dat: ditmaal op 9 maart tijdens de Buma Awards.

Frank Helmink
Directeur Buma Cultuur

De week van Frank Helmink

Directeur Buma Cultuur
2020 - week 08